Προβληματικός ο στόλος των δημόσιων οχημάτων

Προβληματικός ο στόλος των δημόσιων οχημάτων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3059

Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:

Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υγείας
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προβληματικός ο στόλος των δημόσιων οχημάτων»

Τεράστια είναι τα προβλήματα, που παρατηρούνται στο στόλο των δημοσίων οχημάτων, όπως τα ασθενοφόρα, λεωφορεία, τρένα, περιπολικά, πυροσβεστικά. Χωρίς ανταλλακτικά και ακινητοποιημένα σε μεγάλο βαθμό προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Πρόσφατα μάλιστα αποτυπώθηκε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο το γεγονός της έλλειψης ανταλλακτικών, καθώς και τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη ήταν ακινητοποιημένα, με αποτέλεσμα η ελληνική αποστολή να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Λετονία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Αρκετά δημόσια οχήματα είναι ακινητοποιημένα ελλείψει κονδυλίων για την αγορά ανταλλακτικών ή και για την αντικατάστασή τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελληνική Αστυνομία με γερασμένα μέσα, περιπολικά και μοτοσικλέτες προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες καθημερινές ανάγκες αστυνόμευσης και περιπολίας, με το 20% των οχημάτων της να είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και τα περισσότερα εκ των περιπολικών της να έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 500.000 χλμ.
Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου 1 στα 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ακινητοποιημένα. Ακόμη και στο ΕΚΑΒ, την τελευταία 5ετία αποσύρθηκαν περίπου 100 ασθενοφόρα, ενώ 50 ασθενοφόρα καλύπτουν σε πρωινή και απογευματινή βάση ολόκληρη την Αττική και 25 τη νυχτερινή βάρδια. Επίσης και ο στόλος των ΜΜΕ, όπως τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι παλαιά οχήματα με επιτακτική την ανάγκη αντικατάστασής τους, δεδομένου του μεγάλου όγκου επιβατών που διακινούν σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 500 λεωφορεία και τρόλεϊ αποσύρονται έως το τέλος του 2016 λόγω παλαιότητας με τα περισσότερα αστικά λεωφορεία της Αττικής να έχουν μέση ηλικία τα 11,8 έτη. Η παλαιότητά τους αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι τις τελευταίες εβδομάδες σε 4 λεωφορεία εκδηλώθηκαν πυρκαγιές εν κινήσει.
Με γερασμένο στόλο, με σημαντική έλλειψη ανταλλακτικών, με προβληματικά και ακινητοποιημένα πολλές φορές δημόσια οχήματα, αφενός παρεμποδίζεται το έργο των υπηρεσιών, αφετέρου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών και των επιβατών. Η έλλειψη τεχνικής συντήρησης θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των πληρωμάτων τους, που υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις

ανάγκες και να επιτελέσουν με αποτελεσματικό τρόπο το έργο τους. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα, που υπάρχουν στα δημόσια οχήματα της χώρας και να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες είτε επισκευής τους, είτε αντικατάστασής τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς προτίθενται να αρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα στα δημόσια οχήματα της χώρας, ασθενοφόρα, περιπολικά, λεωφορεία, πυροσβεστικά, τα οποία είτε είναι ακινητοποιημένα είτε είναι ακατάλληλα για την κάλυψη των αναγκών;