Σε πλήρη αδράνεια σύγχρονο εργαστήριο περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη

Σε πλήρη αδράνεια σύγχρονο εργαστήριο περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3058

Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε πλήρη αδράνεια σύγχρονο εργαστήριο περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

Μια υπερσύγχρονη μονάδα εργαστηρίου περιβάλλοντος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία, η οποία ρημάζει εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Το σύγχρονο περιβαλλοντικό εργαστήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που κόστισε περίπου 1 εκατ. ευρώ ρημάζει ξεχασμένο, την στιγμή που η λειτουργία του μπορεί να αποδειχθεί επωφελής τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας όσο και για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, η οργάνωση των τμημάτων του, η διαμόρφωση των χώρων του εντυπωσιάζει, καθώς αναπτύσσεται σε έκταση 400 τ.μ., παραχωρημένες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντός του λιμανιού της πόλης.
Το 2008 ξεκίνησε ως εργαστήριο πιστοποίησης της υγιεινής και της ασφάλειας των οστρακοειδών της ευρύτερης περιοχής με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης αναλύσεων σε δείγματα από ύδατα, απόβλητα και βιολογικούς καθαρισμούς, όπως επίσης και μετρήσεων σε μονάδες βιομηχανικής παραγωγής. Έκτοτε και μετά την ενίσχυσή του με εξοπλισμό, το εργαστήριο βρέθηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και να ρημάζει ολοκαίνουριο. Αναμφισβήτητα, τα οφέλη από τη λειτουργία του θα είναι αρκετά, δεδομένου ότι θα καλύπτει τις ανάγκες των δήμων και των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να συνδράμει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο εργαστήριο περιβάλλοντος, που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη;