«Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια»

«Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3057

Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια»

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια, καθώς έχει παγώσει το πρόγραμμα αποκατάστασής της εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο. Τέλος του τρέχοντος έτους λήγει η χρηματοδότηση του προγράμματος, που είναι ενεργό από το 2013 και ο κίνδυνος να αφεθεί στην τύχη της η λίμνη Κορώνεια είναι μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει την κατασκευή των απαραίτητων έργων, η μελέτη των οποίων έχει παραδοθεί από το 2012. Έτσι η αποκατάσταση της λίμνης βρίσκεται στον αέρα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα αναγκαία έργα.
Πέραν τούτων, το αρμόδιο Υπουργείο επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδράνεια, καθώς δεν έχει ενεργήσει στον τομέα της αντιμετώπισης της μόλυνσης από αγροτικά λιπάσματα, ενώ τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις και από πλευράς ΕΠΠΕΡΑΑ. Παρόλο που οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος γέμισαν τη λίμνη, το οικοσύστημά της παραμένει νεκρό, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ζωής εντός αυτής. Το αρμόδιο Υπουργείο παρόλο που διαθέτει στην πολιτική του ηγεσία στέλεχος, που προέρχεται από τους οικολόγους, εντούτοις δεν επιδεικνύει την δέουσα ευαισθησία και σοβαρότητα για το θέμα, εγκαταλείποντας την Κορώνεια στην τύχη της. Οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τα έργα αποκατάστασης της λίμνης, προτού είναι πολύ αργά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να συνεχιστούν και να υλοποιηθούν εν τέλει τα έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας;