Τέλος βάζει το Υπουργείο στις μαθητικές Ολυμπιάδες

Τέλος βάζει το Υπουργείο στις μαθητικές Ολυμπιάδες Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3010

Θεσσαλονίκη, 28 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:

Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τέλος βάζει το Υπουργείο στις μαθητικές Ολυμπιάδες»

Αναστάτωση επικρατεί στη μαθητική κοινότητα, αλλά και στους εκπαιδευτικούς έπειτα από την αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει τέλος στις μαθητικές Ολυμπιάδες, διακόπτοντας την χρηματοδότησή τους με το πρόσχημα της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης. Πιστό στο δόγμα ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά» το αρμόδιο Υπουργείο αποδεικνύει με κάθε τρόπο την ελάχιστη σημασία που αποδίδει σε αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό, που ενισχύει την εξωστρέφεια της ελληνικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο διακόπτει τη χρηματοδότηση των επιστημονικών ενώσεων για να συμμετάσχουν οι Έλληνες μαθητές σε διεθνείς ή βαλκανικές Ολυμπιάδες. Το κόστος συμμετοχής αφορά τα εισιτήρια των αποστολών και δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ ετησίως.
Το Υπουργείο δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθεί σε αυτό το κόστος ζητά από τους συμμετέχοντες την εύρεση χορηγών για την κάλυψη των εξόδων, προκαλώντας αναστάτωση στους επιστημονικούς φορείς, καθώς ήδη είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή μαθητών σε μαθητικούς διαγωνισμούς το προσεχές διάστημα. Η συμμετοχή στις μαθητικές επιστημονικές Ολυμπιάδες μαθητών με ιδιαίτερη κλίση στις επιστήμες και αυξημένο ταλέντο αποδεικνύει την σημασία στην πρόοδο και στην καλλιέργεια της αριστείας. Οι εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες αποτελούν ευκαιρίες, όπου οι Έλληνες μαθητές ασκούνται σε συνθήκες διεθνούς αριστείας και βραβεύονται για τα επιτεύγματά τους. Αυτό αποδεικνύεται από τις έως τώρα διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών. Η κατάργησή τους όμως από το αρμόδιο Υπουργείο αποτελεί πλήγμα, την στιγμή που στις ολυμπιάδες αυτές συμμετέχουν χώρες με δυσχερέστερη οικονομική θέση από την δική μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του περί διακοπής της χρηματοδότησης συμμετοχής των μαθητών στις μαθητικές επιστημονικές Ολυμπιάδες, που προκάλεσε αναστάτωση και οργή στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα;