Υπολειτουργεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Θεσσαλονίκης

Υπολειτουργεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2842

Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Υπολειτουργεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Θεσσαλονίκης»

Μεγάλα κενά σε επίπεδο προσωπικού αντιμετωπίζει πλέον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο Κατάστημα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εύρυθμη και ταχεία διευθέτηση των υποθέσεων που χειρίζεται.
Τους τελευταίους μήνες πολλοί από τους υπαλλήλους του γραφείου της Θεσσαλονίκης έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ οι θέσεις τους δεν έχουν καλυφθεί με νέο προσωπικό. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιποι υπάλληλοι δέχονται αυξημένο όγκο εργασίας και υποθέσεων με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διευθέτησή τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία διαφαίνονται οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό είναι η διευθέτηση και ολοκλήρωση υποθέσεων που εκκρεμούν ακόμα και από τις απαλλοτριώσεις των έργων της Εγνατίας Οδού.
Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα των απαλλοτριώσεων είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο, οι διαδικασίες εκταμίευσης δεν προχωρούν, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Εδώ και μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί υπάλληλοι που χειρίζονταν τις εκδόσεις γραμματίων πληρωμής των αποζημιώσεων.
Λόγω της έλλειψης προσωπικού στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το ενδεχόμενο η διευθέτηση αυτών των υποθέσεων να μεταφερθεί στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα. Ήδη η έκδοση μίας απόφασης για τις υποθέσεις των απαλλοτριώσεων της Εγνατίας Οδού είναι χρονοβόρα διαδικασία, ενώ εάν η αρμοδιότητα αυτή μεταφερθεί στην Αθήνα, αυτομάτως στον χρόνο αυτό προστίθενται επιπλέον 12 μήνες, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό σημειώνονται και στην Αθήνα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος Παρακαταθηκών και Δανείων της Θεσσαλονίκης και να μην υπολειτουργεί;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην επιπλέον στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού του Καταστήματος Παρακαταθηκών και Δανείων της Θεσσαλονίκης, ώστε να χειρίζονται τις υποθέσεις τους, και να μη μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στην Αθήνα και επιβαρύνουν το εκεί προσωπικό;