Επικίνδυνες οι εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκης

Επικίνδυνες οι εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2775

Θεσσαλονίκη, 21 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επικίνδυνες οι εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκης»

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, ακόμη και κατάρρευσης των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα επιτείνεται τους χειμερινούς κυρίως μήνες, όπου οι εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες μετατρέπονται σε χώρο, όπου διαμένουν άστεγοι, ακόμη και ναρκομανείς, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Τα περιστατικά είναι πολλά, καθώς οι ίδιοι ανάβουν φωτιές, προκειμένου να ζεσταθούν από το κρύο, οι οποίες πολλές φορές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ασφαλώς, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και το καλοκαίρι, όπου οι χώροι αυτοί μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, όπου επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών.
Η καταγραφή των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών είναι αναγκαία, προκειμένου να γνωρίζουν οι οικείες υπηρεσίες την κατάσταση και να προλαμβάνονται δυσάρεστα περιστατικά. Πέραν της εκδήλωσης πυρκαγιών, αυξημένος είναι ο κίνδυνος ακόμη και κατάρρευσης τμημάτων πολυκατοικιών, που ο χρόνος τις έχει μετατρέψει σε επικίνδυνα παραπήγματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να κινδυνεύουν περίοικοι και περαστικοί. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν του θέματος και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στην επίλυσή του.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να επιλύσουν το πρόβλημα με τις εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες, που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη;