Σε ελεύθερη πτώση ο κατασκευαστικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη

Σε ελεύθερη πτώση ο κατασκευαστικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2680

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Σε ελεύθερη πτώση ο κατασκευαστικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη»

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η στάση αναμονής που έχει βάλει η κυβέρνηση τη χώρα πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των κατασκευών. Τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας δεν εκτιμάται αλλαγή του αρνητικού αυτού κλίματος σύντομα. Οι καταναλωτές φαίνονται απρόθυμοι να προβούν είτε σε αγορά είτε σε ανέγερση νέου σπιτιού τουλάχιστον κατά τον επόμενο χρόνο. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας που έρχονται στη δημοσιότητα είναι η επιδείνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η πολύ αρνητική πορεία των νέων παραγγελιών στην αγορά κατοικίας. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον κλάδο των κατασκευών κινείται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την τελευταία καταμέτρηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι για τη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ο δείκτης βρίσκεται στις -49 μονάδες, και είναι η χειρότερη καταγραφή πανελλαδικά, καθώς ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει επιδείνωση στις -40 μονάδες, εν συγκρίσει με την τελευταία μέτρηση που ήταν στις -33 μονάδες.
Τον Μάρτιο του 2014 η αγορά είχε καταφέρει να σημειώσει μία ανάκαμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει χαθεί τελείως, καθώς η επιδείνωση που έχει καταγραφεί είναι πολύ μεγάλη, ενώ το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ψυχολογία της αγοράς επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Οι προσδοκίες για πιθανή ανάκαμψη είναι μηδαμινές, γεγονός που αποτυπώνεται και στον δείκτη προσδοκιών αναφορικά με την απασχόληση προσωπικού για τους επόμενους έξι μήνες, που έχει συνεχή πτωτική πορεία συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα τον Μάρτιο του 2014.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όλοι οι δείκτες στον κλάδο των κατασκευών σημειώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που προβληματίζει τον κατασκευαστικό κλάδο και την τοπική κτηματαγορά για την επόμενη ημέρα και τις δυνατότητες αναστροφής του αρνητικού κλίματος πριν είναι αργά.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο των κατασκευών στο Νομό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση;

- Ποια πολιτική σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα αρμόδια Υπουργεία αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παράγοντα που συνδέεται άμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο που βρίσκεται σε κρίση;