Η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας πλήττει τις επενδύσεις

Η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας πλήττει τις επενδύσεις Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2681

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
- Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας πλήττει τις επενδύσεις»

Η αποβιομηχάνιση που πλήττει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μία από τις μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το οριστικό κλείσιμο της Hellenic Steel, μίας βιομηχανίας που πρωτοστάτησε στην εμπορική και οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Το πρόσφατο λουκέτο της Hellenic Steel αποτελεί απόρροια της απόσυρσης του οίκου Mittal από την εξαγορά της, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας που χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Πρόκειται για ένα τρανταχτό παράδειγμα της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει επιφέρει η Κυβέρνηση τον επιχειρηματικό κόσμο και το αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργήσει στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται πλέον να επενδύσουν στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
για τη συνεχή απόσυρση ξένων επενδυτών από την ελληνική αγορά, μία κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα, εάν δεν στηριχθεί η επενδυτική πρωτοβουλία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Προκειμένου να καταφέρουμε να επιτύχουμε αντιστροφή του κλίματος, θα πρέπει η χώρα μας να μπορεί να προσφέρει ένα υγιές, σοβαρό και αξιόπιστο επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επενδυτές, καθώς ο οικονομικός χρόνος φαίνεται να τελειώνει.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηρίξουν στην πράξη τις ξένες και εγχώριες επενδυτικές πρωτοβουλίες που εμφανίζονται στον ιδιωτικό τομέα και που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία;