Τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2679

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης»

Τρομακτικές είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, αλλά και να είναι δύσκολο το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ανεπάρκεια σκευασμάτων και φαρμάκων, αναβολές χειρουργείων και εξετάσεων συνθέτουν το σκηνικό στα νοσοκομεία της πόλης. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, όπου ακόμη και καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της έλλειψης σκευασμάτων και θεραπειών, που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να αλλάζουν την χημειοθεραπεία ή την αγωγή, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων.
Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό έχουν οδηγήσει ακόμη και σε αναβολή χειρουργείων και εξετάσεων, με αποτέλεσμα η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος να είναι πλέον προβληματική. Ακόμη και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος ασθενών από την Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση είναι τραγική. Το προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά, γάντια, θερμόμετρα, γάζες σεντόνια κ.α., σε σημείο να υπάρχει πλημμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη κονδυλίων έχουν οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση τις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα από την μια να μην είναι δυνατή η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, από την άλλη να βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει την διαμορφούμενη κατάσταση, προτού επέλθει η πλήρης κατάρρευση των νοσηλευτικών μας ιδρυμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Με ποιους τρόπους προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις, που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;