Τεράστιες καθυστερήσεις στις συντάξεις - εφάπαξ

Τεράστιες καθυστερήσεις στις συντάξεις - εφάπαξ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2678

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τεράστιες καθυστερήσεις στις συντάξεις - εφάπαξ»

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στις συντάξεις στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η λίστα αναμονής των ασφαλισμένων μεγαλώνει διαρκώς. Πάνω από 250.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ εκκρεμούν, με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να σημειώνονται στις επικουρικές και αυτό διότι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, που εφαρμόζει το ΕΤΕΑ, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας, που έχουν οδηγήσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί ως προς τις διαπραγματεύσεις επιτείνουν το πρόβλημα. Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών ακόμη και στις συντάξεις, ταλαιπωρώντας τους Έλληνες ασφαλισμένους.
Χαρακτηριστικά, στις επικουρικές συντάξεις εκκρεμεί η έκδοση 120.000 αποφάσεων και με τους ρυθμούς που εξετάζονται οι φάκελοι των ασφαλισμένων, οι ίδιοι θα πληρωθούν μέσα σε μια 5ετία, καθώς η ρευστότητα του Ταμείου επαρκεί για να καλύψει την πληρωμή περίπου 22.000 νέων δικαιούχων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει, ότι οι 120.000 δικαιούχοι θα πληρωθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, δηλαδή θα υπάρξει αναμονή έως το 2020. Στο δε ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, η λίστα αναμονής αφορά περίπου 80.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι περίπου 17 μήνες ή 24 μήνες αν μεσολαβούν και άλλοι φορείς ή Ταμεία. Η λίστα αναμονής μεγαλώνει, αν λάβουμε υπόψη την τεράστια έλλειψη ρευστότητας, η οποία επιβαρύνει την ήδη δυσχερή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να μειωθεί ο τεράστιος χρόνος αναμονής έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, και να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις;