Στον αέρα το μηχάνημα PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Στον αέρα το μηχάνημα PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2595

Θεσσαλονίκη, 14 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα το μηχάνημα PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου»

Χωρίς το μηχάνημα PET/CT βρίσκεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, καθώς κηρύχθηκε έκπτωτη η προμηθεύτρια εταιρεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους καρκινοπαθείς, καθώς βοηθά στην διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Η κήρυξη έκπτωτης της εταιρείας, που ανέλαβε να προμηθεύσει το νοσοκομείο με το PET/CT, δημιούργησε προβλήματα και αναστάτωση στο νοσοκομείο, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του, η οποία προέρχεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Εάν η εγκατάσταση του μηχανήματος δεν ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2015, τότε η χρηματοδότηση θα χαθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καρκινοπαθείς.
Σημειωτεόν, ότι το κτίριο, όπου θα τοποθετηθεί το εν λόγω μηχάνημα έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται για προσθήκη κτιρίου εμβαδού περίπου 250 τ.μ., πλήρως συνδεδεμένου με το πανεπιστημιακό τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, έτσι ώστε να υπάρξει η βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασθενών. Με τη λειτουργία του PET/CT θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα ή ακόμη και σε κάποια βαλκανική χώρα για να υποβληθούν στην παραπάνω εξέταση. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προμήθεια του μηχανήματος PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έτσι ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προμήθεια του μηχανήματος PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου;