Σε ακτοπλοϊκή απομόνωση η Θεσσαλονίκη

Σε ακτοπλοϊκή απομόνωση η Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2594

Θεσσαλονίκη, 14 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:

Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε ακτοπλοϊκή απομόνωση η Θεσσαλονίκη»

Σε πρωτοφανή ακτοπλοϊκή απομόνωση έχει περιέλθει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο έμεινε χωρίς δρομολόγιο επιβατικού πλοίου. Φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν υπάρχουν επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, με αποτέλεσμα να έχουν μηδενιστεί πλήρως τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες, που θέλουν να ταξιδέψουν προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αναγκάζονται να παίρνουν το καράβι από το λιμάνι της Καβάλας, όσοι θέλουν να μεταβούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη θα ταξιδεύουν στον Πειραιά για να πάρουν το πλοίο της γραμμής και όσοι έχουν ως προορισμό τις Σποράδες θα πηγαίνουν στον Βόλο και από εκεί θα παίρνουν το πλοίο για την αναχώρησή τους.
Η πρωτοφανής ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θεσσαλονίκης δημιουργεί μια τραγική κατάσταση, την στιγμή που θα πρέπει να αναζητούνται τρόποι αύξησης και τόνωσης της τουριστικής κίνησης, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Ως εκ τούτου το λιμάνι οδηγείται σε μαρασμό, η διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών είναι αδύνατη και η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αντί να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, που είναι το λιμάνι, οδηγείται σε πλήρη απομόνωση με αρνητικές συνέπειες τόσο για το τουρισμό όσο και για την τοπική οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να μπει τέλος στην ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θεσσαλονίκης, ενόψει μάλιστα τουριστικής περιόδου;