Εισβολή κουκουλοφόρων και τραυματισμοί φοιτητών στο ΑΠΘ αμαυρώνουν τις φοιτητικές εκλογές

Εισβολή κουκουλοφόρων και τραυματισμοί φοιτητών στο ΑΠΘ αμαυρώνουν τις φοιτητικές εκλογές Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2593

Θεσσαλονίκη, 14 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
-Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Εισβολή κουκουλοφόρων και τραυματισμοί φοιτητών στο ΑΠΘ αμαυρώνουν τις φοιτητικές εκλογές»

Πρωτοφανή επεισόδια βίας σημειώθηκαν χθες Τετάρτη 13 Μαΐου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Το χάος και η ανομία με την ανοχή της Κυβέρνησης επισφράγισαν την κυριαρχία τους απέναντι στη δημοκρατία στον χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων.
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν από ομάδα κουκουλοφόρων και κρανοφόρων που εισέβαλαν με ρόπαλα σε Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα γραφτούν ως μία ακόμα μελανή σελίδα στην πολύπαθη ιστορία της ελληνικής παιδείας.
Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που ήταν εν εξελίξει οι φοιτητικές εκλογές μία ομάδα 40 περίπου ατόμων κρύβοντας την ταυτότητά τους κάτω από κράνη και κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα, εισέβαλαν ανενόχλητα σε κτίρια των σχολών του ΑΠΘ, καταστρέφοντας ότι εύρισκαν μπροστά τους και διακόπτοντας με πρωτοφανή και αντιδημοκρατικό τρόπο με τη χρήση της βίας την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών.
Η κατάσταση με τους κουκουλοφόρους έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, καθώς επιτέθηκαν βίαια εναντίον των φοιτητών που βρίσκονταν στους χώρους του πανεπιστημίου, τους προπηλάκισαν και τους χτύπησαν. Μάλιστα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δύο φοιτητές διακομίσθηκαν τραυματισμένοι με κακώσεις στο κεφάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και υποβλήθηκαν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Όπως ήταν επόμενο, με την ένταση και τον πανικό που επικράτησε από την επίθεση της ομάδας των κουκουλοφόρων, οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και έσπασαν καρέκλες, τραπέζια και ότι έβρισκαν μπροστά τους, διακόπηκε η ψηφοφορία για περίπου μία ώρα. Στο Οικονομικό της Νομικής οι κουκουλοφόροι εισβολείς έσπασαν την κάλπη των εκλογών με αποτέλεσμα να διακοπεί η όλη διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς αυτής επίθεσης κατά του πανεπιστημίου και της δημοκρατίας η αστυνομία παρέμεινε απλός θεατής, ενώ ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για άλλη μία φορά αποποιήθηκε των ευθυνών του και αντί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως υπουργός, φαίνεται να συνεχίζει να ασκεί «αντιπολίτευση» ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους η Ελληνική Αστυνομία δεν έλαβε κανένα μέτρο προφύλαξης ή καταστολής των πρωτοφανών επεισοδίων βίας που σημειώθηκαν από ομάδα κουκουλοφόρων εντός του ΑΠΘ την ώρα που διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξαν τραυματισμένοι φοιτητές που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο;

- Εξετάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο να συνεργαστούν προκειμένου να διαφυλάξουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών εντός του χώρου του ΑΠΘ;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που υποβαθμίζουν τον θεσμό του πανεπιστημίου και ντροπιάζουν τη χώρα μας στο μέλλον;