Πληγή για τον πολιτισμό το οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ

Πληγή για τον πολιτισμό το οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2525

Θεσσαλονίκη, 13 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
-Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Πληγή για τον πολιτισμό το οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ»

Οικονομική ασφυξία απειλεί με ξαφνικό "θάνατο" το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), έναν από τους ιστορικότερους θεσμούς πολιτισμού, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη τη Βόρειο Ελλάδα.
Για περισσότερα από 50 χρόνια τώρα, το ΚΘΒΕ αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και παιδείας, μέσα από ένα πλούσιο έργο θεατρικών παραστάσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κοινωνικών δράσεων για ευπαθείς ομάδες και θεατρικών εργαστηρίων.
Το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώνεται και στον απολογισμό της τελευταίας θεατρικής περιόδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΘΒΕ που λειτουργεί πέντε (5) χειμερινές σκηνές, δύο (2) υπαίθρια θέατρα και τρία (3) βιβλιοπωλεία-Gift shops, πραγματοποιεί 20 θεατρικές παραγωγές ετησίως και υποδέχεται 350.000 θεατές.
Κάθε χρόνο 500 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν ομαδικές επισκέψεις στο ΚΘΒΕ. Κατά το έτος 2013, 227 σχολεία και 6.000 περίπου μαθητές παρακολούθησαν δωρεάν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, ενώ τις θεατρικές παραστάσεις τις παρακολούθησαν σχεδόν 40.000 μαθητές.
Το ΚΘΒΕ αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της εποχής προσάρμοσε την τιμολογιακή του πολιτική, ανέπτυξε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τις ευπαθείς ομάδες, λειτούργησε θεσμούς όπως το Θέατρο κατ΄ Οίκων, το Κοινωνικό Θεατροπωλείο, ανέπτυξε συνεργασίες με θεσμούς όπως το Make a Wish, επαναλειτούργησε το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το ΚΘΒΕ είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος ζωντανός και δραστήριος οργανισμός προσφοράς και πολιτισμού.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το σημαντικό και πολυδιάστατο αυτό έργο έχει σταματήσει, λόγω μίας σωρείας οικονομικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ εκκρεμούν καταβολές οφειλών και επιστροφή του ΦΠΑ.
Πρόκειται για παράγοντες που οδηγούν σε αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους και ως εκ τούτου σε μία αλληλουχία δυσάρεστών καταστάσεων, όπως ματαίωση παραστάσεων, στάσεις εργασίας, οικονομική ασφυξία και γενικότερα παύση του σημαντικού έργου και της προσφοράς του ΚΘΒΕ σε όλη την κοινωνία της Βορείου Ελλάδος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Ποια είναι η πολιτική βούληση του αρμόδιου Υπουργείου για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και το ρόλο που θα διαδραματίσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επιστροφής του ΦΠΑ στο ΚΘΒΕ;

-Προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στη λήψη μέτρων προκειμένου να δοθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει επέλθει το ΚΘΒΕ, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του;