Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2492

Θεσσαλονίκη, 12 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης»

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη, καθώς αδυνατούν πλέον να καλύπτουν το κόστος προκειμένου να προμηθευθούν φάρμακα, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές συνεχίζουν να συσσωρεύονται οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να προμηθευθούν τα αναγκαία φάρμακα για τους ασθενείς.
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ανησυχίες του για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ελλείψεις που θα ξεκινήσουν αρχικά από φαρμακείο σε φαρμακείο, με πιθανό κίνδυνο έλλειψης κάποιου φαρμάκου από την αγορά συνολικά.
Παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν οι μισές οφειλές για τον Ιανουάριο του 2015, οι ανεξόφλητες οφειλές σε όλη την επικράτεια αγγίζουν περίπου τα 30.000.000 ευρώ. Τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αδυναμία πληρωμής του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων δημιουργεί μία αλληλουχία προβλημάτων και ελλείψεων στην αγορά με τελικό αποδέκτη τον πολίτη.
Ήδη τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης διαθέτουν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους με πίστωση, ενώ εάν δεν λυθεί άμεσα το θέμα της ρευστότητας των φαρμακείων, είναι θέμα χρόνου μέχρι να σταματήσουν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες να τους διαθέτουν φάρμακα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στην ομαλή διάθεση των φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας;

-Τι προβλέπεται να γίνει με τις ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων;