Αναγκαία η δωρεάν μεταφορά των παιδιών του Ασύλου του Παιδιού

Αναγκαία η δωρεάν μεταφορά των παιδιών του Ασύλου του Παιδιού Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2440

Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναγκαία η δωρεάν μεταφορά των παιδιών του "Ασύλου του Παιδιού"»

Ένα σημαντικό θέμα ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα τα παιδιά, που φιλοξενούνται στους χώρους του «Ασύλου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκτασιν τις οικογένειες τους. Το «Άσυλο του Παιδιού» αποτελεί έναν χώρο προσφοράς υπηρεσιών ολοήμερης λειτουργίας προς το παιδί και την οικογένειά του. Απευθύνεται σε εργαζόμενους γονείς με χαμηλό εισόδημα, σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Στα 96 χρόνια λειτουργίας του, στους χώρους του φιλοξενήθηκαν και διαπαιδαγωγήθηκαν πάνω από 50.000 παιδιά. Με βασικό στόχο την σωστή διαπαιδαγώγηση και την μόρφωση των παιδιών αυτών, το «Άσυλο του Παιδιού» μεριμνά για την αποτελεσματική του λειτουργία, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
Η καθημερινή μεταφορά όμως των παιδιών από το συγκρότημα, όπου αποτελεί τον χώρο συγκέντρωσης των παιδιών του Κέντρου της Θεσσαλονίκης και των δυτικών συνοικιών της πόλης προς το συγκρότημα, που λειτουργεί το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, γίνεται με μισθωμένα λεωφορεία του ιδρύματος, καθώς η χιλιομετρική απόσταση είναι περίπου 10 χλμ. Έτσι, για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες μεταφοράς των παιδιών εκτελούνται συνολικά 5 δρομολόγια, των οποίων το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται περίπου στα 50.000 ευρώ. Έως το 2010 η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης επιδοτούσε την μεταφορά των μαθητών, κάτι που πλέον δεν ισχύει. Λόγω της ιδιαιτερότητας του Ιδρύματος, το «Άσυλο του Παιδιού» πρέπει να καταταχθεί στα ειδικά σχολεία της πατρίδας μας και στα σχολεία που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά παιδιών, καθώς το έργο που επιτελεί είναι αυξημένης κοινωνικής και φιλανθρωπικής σημασίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να διευθετήσει το ζήτημα, που έχει ανακύψει με το «Άσυλο του Παιδιού» και να το εντάξει στα ειδικά σχολεία και στα σχολεία, που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά παιδιών;