Σχετικά με τη χορήγηση της 6μηνης άδειας μητρότητας σε συμβασιούχους των ΝΠΔΔ

Σχετικά με τη χορήγηση της 6μηνης άδειας μητρότητας σε συμβασιούχους των ΝΠΔΔ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2439

Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σχετικά με τη χορήγηση της 6μηνης άδειας μητρότητας σε συμβασιούχους των ΝΠΔΔ»

Στο άρθρο 142 του Ν. 3655/2008 ορίζεται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, όπου οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μητέρες, που εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις δικαιούνται εξάμηνη άδεια από την εργασία τους. Αρκεί να βρίσκονται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας και να έχουν λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ. Έχει ανακύψει όμως σχετικό ζήτημα, που αφορά τις εργαζόμενες μητέρες παιδαγωγούς, που υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε Δήμους και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που υπηρετούν στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ δεν δικαιούνται την εξάμηνη αυτή άδεια προστασίας της μητρότητας, διότι απασχολούνται σε ΝΠΔΔ ή δήμους, ενώ παράλληλα δεν δικαιούνται την άδεια μητρότητας του άρθρου 59 του Ν. 3584/2007 λόγω της εργασιακής τους σχέσης. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να τροποποιήσει το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να ισχύσει η αρχή της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων και οι εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να αποκτήσουν το δικαίωμα της γονικής άδειας και της εκπλήρωσης των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς τα τέκνα τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο τα τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που υπηρετούν στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ να αποκτήσουν το δικαίωμα χορήγησης της 6μηνης άδειας μητρότητας, όπως οι υπόλοιπες εργαζόμενες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ;