Αναξιοποίητο παραμένει το Τατόι

Αναξιοποίητο παραμένει το Τατόι Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2377

Θεσσαλονίκη, 8 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναξιοποίητο παραμένει το Τατόι»

Αναξιοποίητο παραμένει το κτήμα στο Τατόι, παρόλο την ύπαρξη μελέτης για την αποκατάσταση και την αξιοποίησή του. Η οικονομοτεχνική μελέτη για το πρώην βασιλικό κτήμα αποτελεί όχημα για την προστασία και αξιοποίηση ενός εξαιρετικού κάλλους και μεγάλης ιστορικής αξίας περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού κράτους. Η διάσωση και η αξιοποίηση του θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο αυξημένα έσοδα. Η απαξίωσή και η μη αξιοποίησή του έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του και την λεηλασία κινητών και ακίνητων κειμηλίων. Στόχος πρέπει να είναι η προστασία του κτήματος και των κτιρίων του, η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και ιστορικής του διάστασης και η εξασφάλιση της οικονομικής του αυτονομίας.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της μελέτης είναι η μετατροπή του κεντρικού κτιρίου σε μουσείο, το οποίο θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και τουρίστες. Το σύνθετο σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη των στρεμμάτων του κτήματος στο Τατόι και η συνολικότερη μελέτη, που έχει κατατεθεί αναφορικά με θέματα χωρικού σχεδιασμού, προσεγγίζει τον ευρύτερο χώρο μέσα από μια σύγχρονη διάσταση, αναδεικνύοντας το σε περιαστικό χώρο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν υπόψη την υπάρχουσα μελέτης αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, και να προχωρήσει η ανάδειξη, με πολλαπλά οφέλη.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι;