Με λουκέτο κινδυνεύει το Γενικό Προξενείο της Κορυτσάς

Με λουκέτο κινδυνεύει το Γενικό Προξενείο της Κορυτσάς Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2376

Θεσσαλονίκη, 8 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό Εξωτερικών


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Με λουκέτο κινδυνεύει το Γενικό Προξενείο της Κορυτσάς»

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα στον έντυπο τύπο που κάνουν λόγο για πιθανή μείωση των Προξενείων της χώρας μας στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα τον φόβο τους για το ενδεχόμενο κλείσιμο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Κορυτσάς εκφράζουν Βορειοηπειρώτες, τόσο ως ιδιώτες όσο και μέσω των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων.
Το Ελληνικό Προξενείο της Κορυτσάς, πέρα από τους ιστορικούς λόγους συνέχισης της λειτουργίας του, καθώς εκεί υπηρέτησε και ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και λογοτέχνης Γιώργος Σεφέρης ως Πρόξενος της Ελλάδος την περίοδο 1936-37, επιτελεί αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικό έργο για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν δοκιμασθεί έντονα στο ρου της ιστορίας. Παράλληλα, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της χώρας μας με τους Βορειοηπειρώτες, καθώς εκεί διευθετούν πληθώρα υποθέσεων, και τα έγγραφα τους όταν πρόκειται να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατεύσει την εκπροσώπηση της χώρας μας σε ευαίσθητες περιοχές και χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου όλες οι διαδικασίες συναλλαγής με τους πολίτες είναι πιο πολύπλοκες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο τη μείωση των Προξενείων της χώρας στο εξωτερικό; Αν ναι, για ποιους λόγους προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, ποια Προξενεία θα κλείσουν, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής τους;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στην Κορυτσά και εάν ναι, για ποιους λόγους;

-Τι προβλέπεται να ισχύσει για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί με μια τέτοια κίνηση τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών που ζουν στις αντίστοιχες χώρες και απευθύνονται στα Προξενεία που πρόκειται να κλείσουν;

-Ποια πρόβλεψη υπάρχει για το αρχειακό υλικό και τους υπαλλήλους που υπηρετούν στα Προξενεία που μπορεί να κλείσουν;