Τίτλοι τέλους για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Τίτλοι τέλους για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2280


Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2015

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τίτλοι τέλους για τη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ"»

Τίτλους τέλους βάζει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Με μια απαράδεκτη και προκλητική τροπολογία η Κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» καταργεί την υποχρέωση ανάρτησης αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης στο διαδίκτυο, επικαλούμενη γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και ότι με την πράξη αυτή ενισχύεται η ρευστότητα! Οι πρωτάκουστες αυτές αιτιάσεις των αρμόδιων Υπουργών για τη στήριξη της συγκεκριμένης τροπολογίας όχι μόνο ενισχύουν την αδιαφάνεια στο κράτος, αλλά υπονομεύουν τη διαφάνεια στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, κυρίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών.
Ο θεσμός της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» κατοχυρώθηκε το 2010, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη του ελέγχου των δαπανών του δημοσίου και των λειτουργών του. Το σύστημα της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ», στηριζόμενο στην αρχή της απόλυτης διαφάνειας, επέβαλλε κάθε διοικητική απόφαση στο Ελληνικό Δημόσιο να ισχύει αμέσως μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, όμως, καταστρατηγείται αυτή η βασική αρχή, δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο, που υπονομεύει της σημασία και λειτουργία της χρηστής διοίκησης.
Αξίζει να θυμηθούμε τα λεγόμενα του νυν Υπουργού Εσωτερικών και τότε Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτση τον Οκτώβριο του 2013, ότι η «Διαύγεια είναι μια σοβαρή προσπάθεια προς το καλό και της διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη ΄΄Διαύγεια΄΄ και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν». Από τη θέση της Αντιπολίτευσης, όμως, πολλά λέγονται. Άραγε τι είναι αυτό που αλλάζει σήμερα και προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο στη συγκεκριμένη τροπολογία, που αλλοιώνει το πνεύμα της Διαύγειας και δημιουργεί δυσλειτουργίες στη δημόσια διοίκηση; Με αυτή την τροπολογία δεν εκσυγχρονίζεται το κράτος, ούτε καταπολεμώνται γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά νοθεύεται μια βασική αρχή. Η αρχή της απόλυτης διαφάνειας και η αρχή του να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης που πηγαίνει το κάθε ευρώ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν την απαράδεκτη τροπολογία, που νοθεύεται η λειτουργία της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ»;

- Με ποιον τρόπο θα ελέγχουν οι πολίτες τις αποφάσεις δαπανών της δημόσιας διοίκησης, όταν η Κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη τροπολογία;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ