Υπολειτουργούν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Υπολειτουργούν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2254


Θεσσαλονίκη, 4 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Υπολειτουργούν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη»

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος βιώνουν οι πολίτες, που απευθύνονται στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετασθούν από τους γιατρούς και να πραγματοποιήσουν εργαστηριακές εξετάσεις στα μικροβιολογικά ή ακτινολογικά εργαστήρια.
Σήμερα στα πολυιατρεία της Θεσσαλονίκης απασχολούνται μόλις 240 γιατροί και οδοντίατροι από τους 500 που υπήρχαν. Τα τεράστια αυτά κενά σε ιατρικό προσωπικό, έχουν ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό που χρειάζονται, αλλά και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξετασθούν από τον γιατρό της κατάλληλης σε κάθε περίπτωση ειδικότητας.
Την ίδια στιγμή, τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη του Οργανισμού, ενώ οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις εξετάσεις τους, με την αντίστοιχη επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Για την κατάσταση αυτή, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος ένας συμβεβλημένος γιατρός εκτός ΠΕΔΥ στοιχίζει περίπου 2.000 ευρώ μικτά το μήνα, ενώ έχει δυνατότητα να εξετάζει περίπου 200 ασθενείς, ενώ ένας γιατρός του ΠΕΔΥ κοστίζει επίσης περίπου 2.000 ευρώ μικτά το μήνα, έχει όμως τη δυνατότητα να εξετάζει περίπου 570 περιστατικά το μήνα.
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η αναβάθμιση των εργαστηρίων, μικροβιολογικών και ακτινολογικών για τη μείωση του γενικού κόστους, αλλά και για την καλύτερη και αρτιότερη ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Το μέγεθος του προβλήματος μαρτυρά και το γεγονός ότι ενώ προκηρύχθηκαν 900 θέσεις επικουρικών γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 170.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κα) και να πραγματοποιούνται εντός του οργανισμού όλες οι εξετάσεις των δικαιούχων;

-Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και οδοντιάτρων του ΠΕΔΥ, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα ή μη λειτουργίας ιατρείου;