Αύξηση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης μεταναστών στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2221


Θεσσαλονίκη, 4 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αύξηση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης μεταναστών στη Θεσσαλονίκη»

Σε καθημερινό φαινόμενο το οποίο κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξελίσσεται η παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τη Θεσσαλονίκη προς την Ειδομένη Κιλκίς. Επιτήδειοι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται τις απαγορεύσεις των διωκτικών αρχών για την προσέγγιση των ελληνοσκοπιανών συνόρων από αλλοδαπούς και στήνουν ένα κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να κινηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη, με κάθε τίμημα.
Δεκάδες παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, όπου έχουν καταφθάσει νωρίτερα από τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, υπάρχει απαγόρευση προσέγγισης των ελληνοσκοπιανών συνόρων και οι αρχές έχουν ενημερώσει οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί ότι εάν εντοπισθούν να μεταφέρουν μετανάστες θα συλλαμβάνονται.
Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα κύκλωμα διακινητών μεταναστών, το οποίο φαίνεται να αποσπά ποσά που κυμαίνονται από 25 έως 100 ευρώ ανά άτομο, προκειμένου να τους μεταφέρουν προς την Ειδομένη Κιλκίς. Ενήλικες και παιδιά στοιβάζονται πληρώνοντας υψηλό αντίτιμό ακόμα και σε πολυτελή οχήματα διακινητών, προκειμένου να μην κινούν υποψίες παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Η Ελληνική Αστυνομία κάθε μέρα εξιχνιάζει τουλάχιστον μία υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι διακινητές δεν είναι σεσημασμένοι δουλέμποροι που να έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές με τέτοιου είδους υποθέσεις.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς και σε εκείνη την περιοχή σημειώνονται συλλήψεις παράνομων διακινητών μεταναστών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο λαθροδιακίνησης μεταναστών και προσφύγων, που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα της Βορείου Ελλάδος, το οποίο παίρνει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις;