Υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας

Υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2184

Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό:
-Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας»

Σε πλήρη υποβάθμιση έχουν οδηγηθεί οι λιμενικές αρχές και υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της μείωσης των οργανικών θέσεων. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αυξάνονται συνεχώς και η εξυπηρέτηση του πολίτη κωλύεται, καθώς είναι υποχρεωμένος να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του. Συρρίκνωση υπηρεσιών, έλλειψη επαρκούς προσωπικού, διόγκωση σημαντικών ζητημάτων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά, που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στις λιμενικές υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, δεδομένου, ότι αποτελεί πέρασμα. Ως εκ τούτου οι αρμοδιότητες των λιμενικών αρχών είναι σημαντικές, καθώς οι έλεγχοι που διενεργούνται στο θαλάσσιο και όχι μόνο μέτωπο πρέπει να είναι αυξημένοι. Συνεπώς οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των υπηρεσιών είναι αρκετές και για αυτό οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό τις λιμενικές αρχές, αλλά και να επανεξετάσει το καθεστώς τοποθετήσεων των λιμενικών στα λιμενικά τμήματα. Η προσφορά των λιμενικών αρχών είναι μεγάλη και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να ενισχύσει τις λιμενικές υπηρεσίες και να υποβοηθήσει το έργο τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Με ποιον τρόπο προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναβαθμίσει τις λιμενικές υπηρεσίες και να ενισχύσει τον ρόλο που επιτελούν οι λιμενικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα;