Απλήρωτες 4.000 καθαρίστριες σχολείων σε όλη την επικράτεια

Απλήρωτες 4.000 καθαρίστριες σχολείων σε όλη την επικράτεια Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2169


Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΘΕΜΑ: «Απλήρωτες 4.000 καθαρίστριες σχολείων σε όλη την επικράτεια»

Η νέα Κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος, καθώς τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει όλο της το ενδιαφέρον στις 300 απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους όπως αποδεικνύεται στην πράξη, στην τύχη τους έχει αφήσει 4.000 καθαρίστριες σχολείων σε όλη την επικράτεια.
Από ότι φαίνεται, παράλληλα με τη δέσμευση των αποθεματικών των δήμων, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει κατά κάποιον τρόπο σε άτυπη στάση πληρωμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους σε αυτούς, αλλά και τους προμηθευτές τους.
Πιο συγκεκριμένα από την αρχή του έτους 4.000 καθαρίστριες σχολείων που εργάζονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου και οι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ παραμένουν απλήρωτες, καθώς πληρώνονται μέσω ενός νομικού προσώπου που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και η πίστωση δεν έχει βεβαιωθεί.
Οι σχολικές επιτροπές προσπαθούν να καλύψουν λειτουργικά τους έξοδα, ενώ εκατοντάδες σχολεία και δημοτικά κτίρια παραμένουν χωρίς πετρέλαιο για θέρμανση εδώ και μήνες, καθώς και οι προμηθευτές τους είναι απλήρωτοι. Παράλληλα περισσότερες από 200.000 οικογένειες αναμένουν την καταβολή του επιδόματος Πρόνοιας με το οποίο επιβιώνουν.
Οι δήμαρχοι σε όλη την επικράτεια εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η πολιτική που επιλέγει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, η οποία δεσμεύει τα χρήματα που προορίζονται για τους ΟΤΑ, για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Εάν συνεχιστεί η πολιτική αυτή στέρησης ρευστότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αρχίσει πολύ σύντομα να διαφαίνεται η υποβάθμιση στην οποία υποχρεώνει η Κυβέρνηση τους Δήμους σε όλη τη χώρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες και οφειλές δεδουλευμένων προς τις 4.000 καθαρίστριες σχολικών μονάδων των Δήμων;

-Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα αρμόδια Υπουργεία τις οικονομικές οφειλές προς τους ΟΤΑ, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αποπληρωμένες προμηθευτών και λειτουργικών εξόδων;

-Για πόσο καιρό θα στερεί η Κυβέρνηση από τους ΟΤΑ την καταβολή κονδυλίων που δικαιούνται;