Αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας

Αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2172/30.04.2015

Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας»

Ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Νεπάλ συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ισοπεδώνοντας πόλεις και χωριά με ανυπολόγιστο ακόμα αριθμό χιλιάδων θυμάτων, ενώ επέφερε αλλαγές ακόμα και στον γεωφυσικό χάρτη.
Το τραγικό αυτό συμβάν έφερε στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό ζήτημα της χώρας μας που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Καθηγητής κος Α. Τσελέντης, ο οποίος ως καλεσμένος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Αντέννα (Δευτέρα 27 Απριλίου 2015) μίλησε για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χώρα μας, η οποία είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι εντός του ελλαδικού χώρου υπάρχουν περιοχές που είναι γνωστές στο επιστημονικό προσωπικό για τη σεισμική τους επικινδυνότητα, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα και οι οποίες παρακολουθούνται στενά για πιθανή σεισμική δόνηση.
Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και τη συνέχιση του σημαντικού έργου που επιτελείται, καθώς από την 1η Ιουλίου κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσωπικό. Οι συμβάσεις εργασίας 15 ατόμων που εργάζονται στο δυναμικό του Ινστιτούτου λήγουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επαρκές προσωπικό για την ομαλή συνέχιση των μελετών που γίνονται και των στοιχείων που συλλέγονται αναφορικά με τη παρακολούθηση και καταγραφή πιθανών σεισμικών δονήσεων στην Ελλάδα. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει ότι εάν σημειωθεί κάποιος σεισμός τη νύχτα δεν θα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής και παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του και έτσι, δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε σημαντικά στοιχεία του, όπως το επίκεντρο και τα ρίχτερ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποια είναι η αντισεισμική ετοιμότητα της χώρας μας σε ένα πιθανό ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών λόγω έλλειψης προσωπικού από την 1η Ιουλίου;