Με κομματικά κριτήρια η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Με κομματικά κριτήρια η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2099

Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό:
-Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Με κομματικά κριτήρια η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης»

Με καθαρά κομματικά κριτήρια και χωρίς ίχνος αξιοκρατίας, η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου προχώρησε στην επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ο ρόλος των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι αρκετά σημαντικός για την λειτουργία της εκπαίδευσης, καθώς οι ίδιοι βάσει των αρμοδιοτήτων τους ασκούν τον έλεγχο, την διοίκηση και γενικότερα την εποπτεία των αποκεντρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Ως εκ τούτου η επιλογή άξιων στελεχών διοίκησης, που πληρούν τα προσόντα άσκησης διοικητικού έργου για την διευθέτηση των εκπαιδευτικών ζητημάτων και θα εκπληρώνουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Αντιθέτως και συμπτωματικά, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μη λαμβάνοντας υπόψη διοικητικά και επιστημονικά προσόντα, τοποθέτησε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κομματικά στελέχη με έντονη συνδικαλιστική δράση στα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης. Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στα προσόντα τους, καθώς με σχετική Υπουργική Απόφαση διορίστηκαν στις θέσεις τους, με ταυτόχρονη παύση των υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ως γνωστόν και σύμφωνα με το Ν. 3260/2004, Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης διορίζονται, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα επιλέγονται από κατάλογο υποψηφίων, στον οποίο κατάλογο περιλαμβάνονται τα επιστημονικά και διοικητικά τους προσόντα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ακολούθησε, η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου την προβλεπόμενη, από το νόμο, διαδικασία επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης;

- Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των ατόμων, που θα προΐστανται των 13 Διευθύνσεων Εκπαίδευσης;