Πλήγμα στα καταστήματα των παραλιακών δήμων

Πλήγμα στα καταστήματα των παραλιακών δήμων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1975

Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2015

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών
- Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Πλήγμα στα καταστήματα των παραλιακών δήμων»

Σε μια ακατανόητη και πρωτοφανή απόφαση προχώρησαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, τα οποία με σχετική ΚΥΑ απαγορεύουν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό από τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ελάχιστες ημέρες πριν ξεκινήσει και επίσημα η φετινή τουριστική περίοδος οι αρμόδιοι Υπουργοί, έπειτα από την ανεξήγητη απόφασή τους, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και απόγνωση στους επαγγελματίες του κλάδου, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης. Οι επιχειρηματίες της εστίασης περιμένουν εναγωνίως την θερινή τουριστική περίοδο, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα. Εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.
Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί στους παραλιακούς δήμους της χώρας, όπως οι Δήμοι Θερμαϊκού και Βόλβης του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλα παραλιακά μέτωπα πολλών χιλιομέτρων με πολλές ταβέρνες κι εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας. Αρκετοί καταστηματάρχες εξασφαλίζουν την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους χάριν των επιχειρήσεών τους, όπως επίσης και οι θέσεις εργασίας των καταστημάτων τους στηρίζονται στον τουρισμό, ο οποίος λόγω της περιοχής είναι αυξημένος κατά τους θερινούς μήνες. Η εφαρμογή όμως της εν λόγω ΚΥΑ και η απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων, που ορίζει πλήττει τα καταστήματα αυτά οδηγώντας τα σε οικονομική ασφυξία. Οφείλουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να αποσύρουν άμεσα τη συγκεκριμένη διάταξη, που επιφέρει αναστάτωση και βλάπτει πολλαπλώς τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα των παραλιακών δήμων της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν την ΚΥΑ, με την οποία απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό, η οποία πλήττει αρκετούς παραλιακούς δήμους της χώρας;