Για επικοινωνιακούς λόγους η καθιέρωση της "Ώρας του Πολίτη" στα ΑΤ

Για επικοινωνιακούς λόγους η καθιέρωση της "Ώρας του Πολίτη" στα ΑΤ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1977

Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Για επικοινωνιακούς λόγους η καθιέρωση της "Ώρας του Πολίτη" στα ΑΤ»

Με προχειρότητα και ελλιπές σχέδιο το αρμόδιο Υπουργείο προχωράει στην καθιέρωση της «Ώρας του Πολίτη» στα Αστυνομικά Τμήματα. Συγκεκριμένα πρόσφατα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πανούσης, εξήγγειλε την «Ώρα του Πολίτη» σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα, με στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, την ενίσχυση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, αλλά και της διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Μάλιστα κατά τα λεγόμενα του Υπουργού, η συγκεκριμένη δράση προβλέπεται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια μετά την αξιολόγησή της.
Η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου όμως, αποσυντονισμένη στις αρμοδιότητές της αγνοεί ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας δράσης είναι ανέφικτη εάν πρώτα δεν μεριμνήσει για την στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με επαρκές προσωπικό και την παροχή του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Μπορεί στόχος του Υπουργείου να είναι με τη δράση αυτή πολίτες, φορείς και κοινωνικοί εταίροι να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας απευθείας με τον Διοικητή του ΑΤ, έτσι ώστε ο ίδιος να σχηματίζει προσωπική άποψη και αντίληψη για τα θέματα που τίθενται, όμως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί την στιγμή που η Κυβέρνηση αποδυναμώνει πλήρως τα Αστυνομικά Τμήματα. Το μείζον θέμα που προκύπτει είναι η βελτίωση των συνθηκών αστυνόμευσης, η ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό και η γενικότερη επίλυση των σημαντικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Εάν χαρτογραφηθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον αστυνομικό κλάδο και μπουν σε τροχιά επίλυσης τα προβλήματά τους, τότε ίσως θα μπορέσει να εφαρμοστεί η δράση «Ώρα του Πολίτη», που εξήγγειλε ο κ. Υπουργός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Έχει το αρμόδιο Υπουργείο σχέδιο για την υλοποίηση της δράσης «Ώρα του Πολίτη» στα ΑΤ και πώς θα εφαρμοστεί η δράση αυτή, με το πλήθος προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα ΑΤ και οι αστυνομικοί κατά την επιτέλεση του έργου τους;