Ο ρόλος, η αποστολή και το κόστος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου Δημοσίου Χρέους

Ο ρόλος, η αποστολή και το κόστος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου Δημοσίου Χρέους Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1660

Θεσσαλονίκη, 08 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ο ρόλος, η αποστολή και το κόστος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου Δημοσίου Χρέους»

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώντας να εξασφαλίσει «άρτον» στον ελληνικό λαό, λόγω της παντελούς απουσίας στοχευμένου πολιτικού σχεδίου δράσης και αξιόπιστων κυβερνητικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, θα επανεκκινήσουν την επιχειρηματικότητα και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, προσφέρει «θεάματα» επενδύοντας στο παιχνίδι του πολιτικού αποπροσανατολισμού και «ανεβάζοντας» στη Βουλή κακόγουστες και διχαστικές παραστάσεις πολιτικών διώξεων.
Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησε σε θεσμικό ατόπημα «αποφασίζοντας και διατάσσοντας» τη σύσταση ενός μη κοινοβουλευτικού «εκπαιδευτικού συνεδρίου», με την ονομασία Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου Δημοσίου Χρέους.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ το «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό» καλείται να διερευνήσει την «αλήθεια σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το Δημόσιο χρέος» της πατρίδας μας, εντούτοις στην επιτροπή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ένας δικηγόρος με ειδικότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένας πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, μια καθηγήτρια Οικονομικών με ειδίκευση την αναδιανομή του εισοδήματος και την ανάπτυξη με βάση το εργατικό δυναμικό, ένα πρώην στέλεχος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, ένα στέλεχος της Βραζιλιάνικης Αριστεράς (PSOL), ένας πρώην υπουργός Οικονομικών του Εκουαδόρ, καθώς και ένας οικονομολόγος στέλεχος της Πλατφόρμας των Πολιτών για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους της Ισπανίας.
Η παρουσία και η διαμονή τους, μάλιστα, στην Αθήνα το πρώτο τριήμερο λειτουργίας της Επιτροπής, στοίχισε σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στη Διαφάνεια στους Έλληνες φορολογούμενους το ποσό τω 15.750 ευρώ (6.750 ευρώ για την πληρωμή εξόδων διαμονής της ομάδας εργασίας και 9.000 ευρώ για την εστίασή τους).
Αξιοπρόσεκτο δε είναι και το γεγονός ότι σε μια πρωτοφανή παραβίαση κάθε έννοιας κοινοβουλευτικού ήθους, το Προεδρείο της Βουλής δεν προσκάλεσε ως όφειλε τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, δεδομένου ότι προσκλήθηκε και παρευρέθηκε σε αυτήν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

-Ποιο είναι το αντικείμενο της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου Δημοσίου Χρέους;

-Με ποια κριτήρια στελεχώθηκε με μη Κοινοβουλευτικά στελέχη η Επιτροπή η οποία θα κληθεί να διερευνήσει το πώς δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας μας;

-Γιατί δεν προσκλήθηκαν τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών της;

-Πόσο θα κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό το «εκπαιδευτικό συνέδριο» που θεσμοθέτησε η κα. Κωνσταντοπούλου;

ΟI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
3. ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
6. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
7. ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ
8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
9. ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
11. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
12. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ