Έξαρση κυκλωμάτων επαιτείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Έξαρση κυκλωμάτων επαιτείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1627

Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Έξαρση κυκλωμάτων επαιτείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης»

Σε δράση βρίσκονται κυκλώματα που μεταφέρουν παιδιά και ενήλικες από χώρες όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία και τα «εγκαθιστούν» σε εμπορικά σημεία της Θεσσαλονίκης εξαναγκάζοντάς τους σε επαιτεία. Το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλη έκταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στοιβαγμένοι σε φορτηγά και σε βαν με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και την Αθήνα καταφθάνουν στο κέντρο της πόλης, ψάχνοντας στους κάδους σκουπιδιών, στέκονται στα φανάρια, ζητιανεύουν ρακένδυτοι στα πεζοδρόμια.
Οργανωμένα κυκλώματα τους εγκαταλείπουν σε πολυσύχναστους δρόμους, προμηθεύοντας τους μάλιστα και με συνοδευτικά έγγραφα αμφίβολης γνησιότητας. Σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία, το περασμένο έτος καταγράφηκαν περίπου 320 παιδιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προερχόμενα από την γειτονική Βουλγαρία. Το φαινόμενο μάλιστα λαμβάνει τέτοια έκταση που παρατηρούνται ακόμη και αυξημένα κρούσματα εισβολής σε νεκροταφεία από όπου αφαιρούν από τους χώρους των κοιμητηρίων καντήλια, κηροπήγια και οτιδήποτε σε χαλκό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εκμεταλλεύονται και βρέφη, τα οποία κείτονται σε κοινή θέα με αυτούς που τα συνοδεύουν, προκειμένου να προσπορίσουν από περαστικούς χρήματα ή αντικείμενα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου επαιτείας από άτομα που προέρχονται από γειτονικές χώρες και τα εκμεταλλεύονται οργανωμένα κυκλώματα;