Αύξηση της λαθρεμπορίας ειδών καπνού πλήττει την οικονομία

Αύξηση της λαθρεμπορίας ειδών καπνού πλήττει την οικονομία Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1522

Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2015

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αύξηση της λαθρεμπορίας ειδών καπνού πλήττει την οικονομία»

Η καλλιέργεια καπνού έχει τις ρίζες της στη χώρα μας από τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα, όταν και εισήχθη αρχικά στην κοιλάδα του Αξιού, την Ξάνθη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη.
Οι ιδιαιτερότητες του εδάφους των περιοχών αυτών ευνοούν την καλλιέργεια καπνού, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται εκτάσεις, στις οποίες είναι πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσουν άλλες καλλιέργειες.
Από τότε μέχρι και σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας υπήρξε ίσως το σημαντικότερο καπνοπαραγωγικό διαμέρισμα της ελληνικής επικράτειας, με την καλλιέργεια καπνού να αποτελεί στο πρόσφατο παρελθόν ακόμα και το 62% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αποτελώντας βασική πηγή εσόδων για τους παραγωγούς και στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα, το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού έχει εκτιναχθεί με αποτέλεσμα τα παράνομα είδη καπνού να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% της αγοράς, ενώ η νόμιμη αγορά τους μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Οι τρεις καπνοβιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα πλήττονται από την ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δίνοντας βαρύτητα κυρίως στις εξαγωγές.
Ωστόσο, η βιωσιμότητάς τους και το μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων στην καλλιέργεια, βιομηχανία και εμπόριο είναι ιδιαίτερα εύθραυστα. Η αύξηση του λαθρεμπορίου σε συνδυασμό με πιθανή αύξηση του φόρου στα προϊόντα καπνού διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, ώστε να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του και να προστατεύσει τον κλάδο;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο, και εάν ναι σε πιο βαθμό, πιθανή αύξηση του φόρου των καπνικών προϊόντων;