Στον αέρα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Στον αέρα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1124

Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Στον αέρα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων»

Εκτός τροχιάς βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων, καθώς από ότι φαίνεται η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει με μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος και τις όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό για τα έσοδα και την οικονομία του Κράτους.
Πέρυσι η ηλεκτρονική πύλη TAXIS για την υποβολή ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε στις 20 Μαρτίου, ενώ όπως ορίζεται από τον νόμο η όλη διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί από την 1 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι ενώ από τη μία η Κυβέρνηση αναζητά εν αγωνιωδώς έσοδα για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, η διαδικασία των νέων φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σχεδόν στον αέρα.
Τα έντυπα υποβολής (Ε1, Ε2, Ε3) των νέων φορολογικών δηλώσεων εκκρεμούν, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός τους και η προσθήκη νέων κωδικών, που αφορούν εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα και μερίσματα. Τα έντυπα είναι προσαρμοσμένα στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), ο οποίος σύμφωνα με τον Ν4172/2013 ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την συμπλήρωση των δηλώσεων ακόμα εκκρεμούν.
Αντίστοιχα ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στοιχεία για τις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μία διαδικασία που δρομολογεί την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα αυτά, συνυπολογίζοντας την περίοδο του Πάσχα και δεδομένου ότι η διαδικασία προετοιμασίας και οργάνωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών θα κυλήσει ομαλά, το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ανοίξει στα τέλη Απριλίου. Γεγονός που σημαίνει, ότι έξι εκατομμύρια δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε διάστημα δυόμιση μόλις μηνών. Ενώ σε περίπτωση που δοθεί χρονική παράταση στην όλη διαδικασία θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι φόροι θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση και θα εισπραχθούν σταδιακά μετά τον Αύγουστο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους το αρμόδιο Υπουργείο έχει καθυστερήσει τόσο στην ολοκλήρωση των νέων φορολογικών εντύπων, την έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων, σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η όλη διαδικασία και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

-Έχει ορίσει το αρμόδιο Υπουργείο ακριβή καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και έναρξης της υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων;

-Γιατί το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στην έκδοση σχετικής απόφασης, ώστε επιχειρήσεις και Ασφαλιστικά Ταμεία να στείλουν τα στοιχεία για τις αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων; Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή και πότε θα ολοκληρωθεί;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και εάν ναι, πως θα διαχειρισθεί την καθυστέρηση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων;