Με στάση πληρωμών του μερίσματός τους κινδυνεύουν συνταξιούχοι του ΜΤΠΥ

Με στάση πληρωμών του μερίσματός τους κινδυνεύουν συνταξιούχοι του ΜΤΠΥ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1041

Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργούς:
- Εργασίας
-Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Με στάση πληρωμών του μερίσματός τους κινδυνεύουν συνταξιούχοι του ΜΤΠΥ»

Χωρίς την καταβολή του μερίσματός του κινδυνεύουν να μείνουν 230.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα.
Με βάση το καταγραφόμενο μηνιαίο έλλειμμα, τα διαθέσιμα του Ταμείου επαρκούν μόλις μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλαδή για την καταβολή των μερισμάτων των δικαιούχων για τον μήνα Απρίλιο, ενώ με την υπάρχουσα κατάσταση το Ταμείο οδηγείται σε στάση πληρωμών από τον Μάιο.
Προκειμένου να διασφαλισθεί η ρευστότητα του ΜΤΠΥ και να συνεχιστεί ομαλά η καταβολή των μερισμάτων των δικαιούχων, θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα η συνεχής έκτακτη επιχορήγησή του.
Έως το τέλος του 2015, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο το ΜΤΠΥ χρειάζεται 158 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τα μερίσματα των δικαιούχων συνταξιούχων του Δημοσίου. Το ΜΤΠΥ βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορεί να καλύψει το εν λόγω ποσό από μόνο του, ακόμα και στην περίπτωση που οδηγηθεί σε ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας που διαθέτει σε μετοχές, ομόλογα, στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ακόμα και εάν προβεί σε αυτήν την ενέργεια θα υποστεί μεγάλη ζημιά, διότι ενώ η αξία κτήσης των τίτλων του ανέρχεται στα 204,7 εκατ. ευρώ, η ρευστοποίησή τους τη δεδομένη στιγμή με τις χαμηλές τιμές του ισχύουν σήμερα στην αγορά θα αγγίξει μόλις τα 52 εκατ. ευρώ, ποσό που σαφώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Ταμείου.
Η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που βάσει νόμου θα έπρεπε να είχε πάρει το ΜΤΠΥ, οδήγησε σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε τα καταβαλλόμενα μερίσματα να έχουν υποστεί περικοπή σε ποσοστό 45%.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί η καταβολή των μερισμάτων 230.000 συνταξιούχων του ΜΤΠΥ;

-Θα προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία σε έκτακτη επιχορήγηση του ΜΤΠΥ ύψους 158 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην προχωρήσει σε στάση πληρωμών;

-Για ποιο λόγο δεν έχει ισχύσει η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, όπως προβλεπόταν από τον νόμο;