Δραματική αύξηση εξαρτημένων από ηρεμιστικά και υπνωτικά στη Θεσσαλονίκη

Δραματική αύξηση εξαρτημένων από ηρεμιστικά και υπνωτικά στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1009

Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργούς:
- Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Δραματική αύξηση εξαρτημένων από ηρεμιστικά και υπνωτικά στη Θεσσαλονίκη»

Ο απολογισμός του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ, φέρνει στη δημοσιότητα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των εξαρτημένων από ηρεμιστικά και υπνωτικά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 στη Θεσσαλονίκη, ενώ επεκτάθηκε στη Σητεία και τα Χανιά της Κρήτης παρέχοντας στήριξη και βοήθεια σε εκατοντάδες πολίτες με προβλήματα εξάρτησης, αλλά και στήριξη σε μέλη των οικογενειών τους.
Το έτος 2014 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη χρήση και εξάρτιση ηρεμιστικών και υπνωτικών ουσιών, αλλά και χρηστών που είναι χρόνια εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, όπως οπιούχα και κοκαΐνη. Κατά τη χρονιά που μας πέρασε από το πρόγραμμα έλαβαν βοήθεια και υπηρεσίες 1.346 άτομα, εκ των οποίων τα 668 απευθύνθηκαν στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για άτομα που έχουν προβλήματα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, αλλά και μέλη οικογενειών ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και μία νέα ομάδα εξαρτημένων ατόμων που χαρακτηρίζεται ως «κρυφός» πληθυσμός. Πρόκειται για ανθρώπους γύρω στα 30 που έχουν χρόνια εξάρτηση, κυρίως από οπιούχα ή κοκαΐνη, αναζητούν για πρώτη φορά βοήθεια, ενώ διατηρούν τη λειτουργικότητα στη ζωή τους και την εργασία τους.
Η δυνατότητα κατάρτισης ενός εξειδικευμένου πλάνου παρέμβασης για τους εξαρτημένους, το οποίο είναι ευέλικτο και έχει δυνατότητα συνδιαμόρφωσης με τον άμεσα ενδιαφερόμενο είναι παράγοντες που συμβάλλουν θετικά, ώστε να αναζητήσουν στο Πρόγραμμα βοήθεια οι άνθρωποι με προβλήματα εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες και άλλες εξαρτήσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηρίξουν τη λειτουργία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, που προσφέρει βοήθεια σε εκατοντάδες εξαρτημένους πολίτες;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προωθηθούν στοχευμένες δράσεις πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη όπου παρατηρείται αύξηση;