Επικίνδυνες οι ελλείψεις σε προσωπικό και περιπολικά στο Ν. Θεσσαλονίκης

Επικίνδυνες οι ελλείψεις σε προσωπικό και περιπολικά στο Ν. Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 790

Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργό:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνες οι ελλείψεις σε προσωπικό και περιπολικά στο Ν. Θεσσαλονίκης»

Ανησυχία προκαλούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό των ΑΤ του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και οι ελλείψεις σε περιπολικά, που δυσχεραίνουν το έργο της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες περιπολικά τα οποία είναι μοντέλα του 1997-1998 και έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα βρίσκονται ακινητοποιημένα σε συνεργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χαλάσει ακόμα και στο δρόμο κατά τη διάρκεια των περιπολιών. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό σε περιπολικά πολλά Αστυνομικά Τμήματα αναγκάζονται ακόμα τέσσερα μαζί να μοιράζονται για τις περιπολίες ένα περιπολικό.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το ΑΤ Λευκού Πύργου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης δανείζεται περιπολικό από άλλο τμήμα, καθώς δεν διαθέτει δικό του. Η πρακτική αυτή του δανεισμού ισχύει σε άλλα ΑΤ κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν ουσιαστικά να καλύψουν τις μεγάλες αποστάσεις περιπολίας και τις κλήσεις για περιστατικά, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από διαφορετικές περιοχές και κατευθύνσεις. Επικουρικά σε αυτές τις περιπτώσεις κινητοποιούνται και συνδράμουν οι ομάδες «ΔΙΑΣ» και «Ζ», καθώς επίσης και αστυνομικοί των τμημάτων Τροχαίας, Αλλοδαπών και Ασφαλείας.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στα ΑΤ που βρίσκονται στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης. Στο σύνολο των 17 τμημάτων υπάρχουν μόλις 7 περιπολικά για να καλύψουν περιστατικά τάξης και ασφάλειας σε μία περιοχή ιδιαίτερα μεγάλη και σε ένα δύσκολο οδικό επαρχιακό δίκτυο.
Την κατάσταση δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο οι σημαντικές ελλείψεις που σημειώνονται σε επίπεδο προσωπικού. Τα ΑΤ Ασσήρου, Μηχανιώνας, Επανομής έχουν μόλις 18 άτομα προσωπικό, το ΑΤ Ωραιοκάστρου διαθέτει 20 στελέχη και 25 άτομα διαθέτουν τα ΑΤ Θέρμης και Πυλαίας αντίστοιχα. Τα κενά σε προσωπικό στα ΑΤ τόσο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και περιφερειακά φθάνουν τα 1.400 με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναπόφευκτα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους, στην κάλυψη των υπηρεσιών, αλλά και των περιπολιών. Σε έκτακτες δε περιπτώσεις οι λιγοστοί αστυνομικοί των ΑΤ της Ασσήρου, του Λαγκαδά, της Σίνδου, του Σοχού μπαίνουν υπηρεσία στο κέντρο της πόλης, στα Δικαστήρια, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο.
Όπως γίνεται αντιληπτό είναι σχεδόν αδύνατον με τόσο σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και κενά σε έμψυχο δυναμικό να μπορούν να καλύπτονται έγκαιρα και με ασφάλεια τόσο για τους πολίτες όσο και για τα ίδια τα στελέχη της Αστυνομίας οι περιπολίες και οι απαραίτητες υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου είτε να επισκευαστούν τα περιπολικά που βρίσκονται ακινητοποιημένα σε συνεργία είτε να προμηθευτούν τα ΑΤ του Νομού Θεσσαλονίκης νέα, σύγχρονα και ασφαλή περιπολικά οχήματα;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για τα σημαντικά κενά σε έμψυχο δυναμικό και στελέχη που αντιμετωπίζουν τα ΑΤ του Νομού Θεσσαλονίκης;