Χάος με τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης

Χάος με τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 788

Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργό:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Χάος με τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης»

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ζητήματα που είχε πάντα να αντιμετωπίσει η χώρα μας και η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτό του μεταναστευτικού και της παράνομης εισροής μεταναστών τόσο από τα χερσαία όσο και από θαλάσσια σύνορά μας. Στο πλαίσιο αυτό η προηγούμενη Κυβέρνηση κατάφερε και πέτυχε για τη χώρα μας μία μεγάλη επιτυχία με την ανάθεση στον Έλληνα Επίτροπο του νέου και νευραλγικού χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας.
Ωστόσο, μέσα σε ενάμιση μόλις μήνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται το μέγεθος της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να χαράξει αποτελεσματική και συντονισμένη πολιτική γραμμή για ένα τόσο σημαντικό θέμα, προκαλώντας χάος και αναστάτωση τόσο στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες -ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές- όσο και στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, η διαταγή με τίτλο «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών» με Αρ. Πρωτ. 1604/15/401805 (03.03.2015) υπαγόρευε το άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών σε όλη τη χώρα, αλλά και ουσιαστικά τη μη σύλληψη των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.
Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της για τις επιπτώσεις εφαρμογής των εν λόγω διαταγών εξέφρασε άμεσα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων της χώρας.
Η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ενιαία πολιτική για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, ενώ επιβεβαιώθηκε στην πράξη η αδυναμία συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Αναπληρωτών Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων προχώρησε σε μία σειρά δηλώσεων άγνοιας και διάψευσης της ύπαρξης ενός εγγράφου, που τελικά επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε και που τελικά η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει.
Η υπόθεση του εγγράφου αυτού αποκαλύπτει το πρόσωπο μίας Κυβέρνησης που τελικά δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της και που με την πρώτη ευκαιρία ρίχνει την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες και προσφέρει "την κεφαλήν επί πίνακι" αξιωματικών που ακολουθούν εντολές.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποια πολιτική σκοπεύει να ακολουθήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε ό,τι αφορά στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας και ποιο το πλαίσιο συνεργασίας και ευθυνών των αρμόδιων Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής;

-Έχει προχωρήσει η ΕΔΕ που εξήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εάν προβλέπεται η Κυβέρνηση να εξετασθεί η πιθανότητα ύπαρξης πολιτικών ευθυνών στην εν λόγω υπόθεση;

-Σκοπεύει και σε ποιο επίπεδο να συνεργαστεί η Κυβέρνηση στο θέμα του μεταναστευτικού με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.;

-Έχουν ξεκινήσει τα συναρμόδια Υπουργεία κύκλο επαφών και συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας κο Αβραμόπουλο;