«Χωρίς περιπολικό το ΑΤ Ζαγκλιβερίου»

«Χωρίς περιπολικό το ΑΤ Ζαγκλιβερίου» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 558

Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργό:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς περιπολικό το ΑΤ Ζαγκλιβερίου»

Σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προστασία των πολιτών αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ζαγκλιβερίου του Νομού Θεσσαλονίκης. Τόσο η έλλειψη προσωπικού και τα κενά σε επίπεδο στελεχών όσο και η μη ύπαρξη περιπολικού στο ΑΤ δημιουργούν μία σειρά από αντιξοότητες στην αστυνόμευση της περιοχής.
Πριν από 18 μήνες το ΑΤ Ζαγκλιβερίου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες περιπολίας στην περιοχή ευθύνης του, δανειζόταν ένα περιπολικό που ανήκε στο ΑΤ Απολλωνίας. Ωστόσο, το περιπολικό αποσύρθηκε λόγω φθορών και μηχανικών προβλημάτων.
Στη συνέχεια το κενό καλύφθηκε από ένα περιπολικό από το ΑΤ Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης, το οποίο και πάλι δεν ανήκει κανονικά στο εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα. Το περιπολικό που καλύπτει πλέον τις περιπολίες της περιοχής, εδώ και δύο μήνες στελεχώνεται με μόλις έναν αστυνομικό, λόγω των κενών που υπάρχουν σε επίπεδο στελεχών, γεγονός που θέτει σε αυξημένο κίνδυνο τον αστυνομικό που καλύπτει την περιπολία.
Επιπλέον το μόλις ένα περιπολικό καλείται να καλύψει περιπολίες σε μία περιοχή που εκτείνεται από τα Κερδύλια έως το Καβαλάρι, μία ιδιαίτερα μεγάλη σε έκταση και δύσβατη σε πολλά σημεία περιοχή.
Η υπάρχουσα κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες αστυνόμευσης του ΑΤ Ζαγκλιβερίου, ενώ οι όποιες περιπολίες πραγματοποιούνται σε ένα πρόγραμμα περιπολιών που μοιράζεται μεταξύ δύο Αστυνομικών Τμημάτων δεν επαρκούν. Αυτομάτως δε, δημιουργείται κενό επαρκούς αστυνόμευσης σε δύο περιοχές, ενώ εναλλάξ η κάθε περιοχή μένει χωρίς περιπολικό όταν αυτό πραγματοποιεί περιπολίες στην περιοχή ευθύνης του άλλου Αστυνομικού Τμήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκτήσει το ΑΤ Ζαγκλιβερίου δικό του περιπολικό, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια και έγκαιρα τις ανάγκες αστυνόμευσης στην περιοχή ευθύνης του;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο τη δυνατότητα κάλυψης των κενών σε επίπεδο στελεχών του ΑΤ Ζαγκλιβερίου, ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι 24ώρες βάρδιες;