«Δημιουργία εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη»

«Δημιουργία εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 447

Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργούς:
- Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Εθνικής Άμυνας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη»

Ένα από τα μεγαλύτερα κενά στην ιατρική περίθαλψη στη Θεσσαλονίκη είναι η δημιουργία ενός αμιγώς παιδιατρικού νοσοκομείου, ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια. Η κάλυψη αυτού του κενού με την κατασκευή ενός εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της παιδιατρικής περίθαλψης στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Την ίδια στιγμή θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη διακομιδή τους στην Αθήνα, μία πρακτική που ακολουθείται αναγκαστικά και που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των μικρών ασθενών και που έχει και ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Οι παιδιατρικές κλινικές είναι διασκορπισμένες στα διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τα άρρωστα παιδιά νοσηλεύονται σε κλινικές δίπλα σε ενήλικες, καθώς οι παιδιατρικές και νεογνολογικές κλινικές γειτνιάζουν με τις κλινικές των ενηλίκων. Τη στιγμή που στην Αθήνα λειτουργούν τρία αμιγώς παιδιατρικά νοσοκομεία, μόνο το ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» διαθέτει Μονάδα Εντατικής Παίδων για όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης όσο και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα δημιουργία ενός εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του τόπου κατασκευής του νοσοκομείου, ως καταλληλότερος χώρος φαίνεται να θεωρείται τμήμα του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη, που βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για χώρο στον οποίο είναι εύκολη η πρόσβαση των πολιτών ακόμα και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στην εν λόγω έκταση υπάρχει δυνατότητα ανέγερσης νοσοκομειακών εγκαταστάσεων ανάλογη με αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων για τη διάθεση χώρου και κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη;

-Πώς προβλέπεται να καλυφθεί η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου;

-Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν την περίπτωση μετατροπής ενός υπάρχοντος νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη σε αμιγώς παιδιατρικό;