«Σε εμπαιγμό παραμένουν οι απολυμένοι της ΕΑΣΘ Ομοσπονδία»

«Σε εμπαιγμό παραμένουν οι απολυμένοι της ΕΑΣΘ Ομοσπονδία» Κύριο

Αρ. Πρωτ. 5675

Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2014

Προς Υπουργό:
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Σε εμπαιγμό παραμένουν οι απολυμένοι της ΕΑΣΘ Ομοσπονδία»

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) «Ομοσπονδία», η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2005 υπό το καθεστώς εκκαθάρισης από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ) Οι εργαζόμενοι μη έχοντας λάβει τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Από το 2006 και μετά οι εκκαθαριστές της ΑΤΕ προσπάθησαν να λειτουργήσουν την ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία» χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό την Ένωση με επιπλέον λειτουργικά έξοδα.
Οι κινητοποιήσεις και ο αγώνας των απολυμένων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με το Ν. 3775/2009 για την καταβολή των επιδικασθέντων χρημάτων στο σύνολό τους για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Η ΑΤΕ όμως θεωρώντας, ότι η εκκαθάριση δεν έχει τελειώσει από το 2005 έδωσε μέρος μόνο των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζομένους, παρά το γεγονός, ότι η νομοθετική ρύθμιση όριζε ξεκάθαρα την πλήρη αποζημίωση των επιδικασθέντων χρημάτων στους απολυμένους. Οι μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που παρατηρούνται εκ μέρους των εκκαθαριστών της ΑΤΕ έχουν οδηγήσει σε καθεστώς ομηρίας τους απολυμένους.
Παρά τη νομοθετική ρύθμιση λοιπόν, με το Ν. 3775/2009 και την εκδίκαση της υπόθεσης για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών, εντούτοις οι διαδικασίες εκκαθάρισης κωλυσιεργούν, με αποτέλεσμα οι πρώην εργαζόμενοι της Ένωσης να υπόκεινται σε μια διαρκή ταλαιπωρία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια ερμηνευτική διάταξη στην τροπολογία του ήδη ψηφισθέντος νόμου, που να υποχρεώνει την εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην υφιστάμενη ταλαιπωρία των απολυμένων της ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία, που υφίστανται οι απολυμένοι της ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία» και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εκ μέρους της ΑΤΕ και να γίνει η άμεσα η καταβολή των οφειλόμενων επιδικασθέντων στους απολυμένους της ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία»;