«Προστασία δικαιώματος στην εργασία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες»

«Προστασία δικαιώματος στην εργασία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 5178

Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Προς Υπουργό:
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Προστασία δικαιώματος στην εργασία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες»

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται λόγος για τα δικαιώματα, αλλά και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που έχουν κάποια αναπηρία.
Ως ευνομούμενο κράτος οφείλουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών και πολύ περισσότερο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που επιζητούν τη συμμετοχή τους σε μία ισόνομη και ισότιμη κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2011, που αφορούν στα άτομα με αναπηρία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δικαίωμά τους στην εργασία και τη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή των χωρών τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία σχετικής έρευνας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ζουν περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 έως 64 ετών που δηλώνουν κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ ως αναπηρία σημειώνεται η δυσκολία σε βασικές λειτουργίες όπως η όραση, η ακοή, το περπάτημα και η επικοινωνία. Όπως καταγράφηκε από την έρευνα ένα στα δύο άτομα με αναπηρία δεν είχε κάποια εργασιακή απασχόληση το 2011.
Εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για το έτος 2013 ένα στα τρία άτομα με αναπηρία ηλικίας άνω των 16 ετών βρισκόταν κοντά στο όριο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Έχει το αρμόδιο Υπουργείο στοιχεία σε ό,τι αφορά στην απασχόληση και ενσωμάτωση στην κοινωνία και την εργασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες ηλικίας 18 με 64 ετών στη χώρα μας;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προστατεύσει το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή;