«Αστοχίες στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολές του ΟΑΕΔ»

«Αστοχίες στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολές του ΟΑΕΔ» Κύριο

Αρ. Πρωτ. 5152

Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Προς Υπουργό:
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ «Αστοχίες στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολές του ΟΑΕΔ»

Η επαγγελματική εκπαίδευση στην πατρίδα μας είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος, που ενισχύει την αγορά εργασίας και συμβάλλει κατ΄ επέκτασιν στον περιορισμό των ποσοστών ανεργίας. Σε αυτό σπουδαίος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ, οι οποίοι υπηρετούν στις σχολές του ΟΑΕΔ και τις αναδεικνύουν στην κορυφή της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού των σχολών αυτών είναι αναγκαία, καθώς η συνεισφορά τους στο θεσμό της μαθητείας είναι μεγάλη. Άλλωστε η επαγγελματική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα μας.
Ενώ αυτός ο κλάδος της εκπαίδευσης θα έπρεπε να ενισχυθεί, τουναντίον οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος κλάδος οδηγούνται σε απαξίωση. Ο δραστικός περιορισμός των διδακτικών ωρών ανάθεσης στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά εργαζομένους, που καθορίζεται με την υπ΄ αριθμ. 26182/510/8-08-2014 Υπουργική Απόφαση αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα και απαξιώνει την επαγγελματική εκπαίδευση. Ο περιορισμός αυτός εκτός των άλλων οδηγεί τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ακόμα και στην αναζήτηση μαύρης εργασίας, στην απόκρυψη φορολογικών στοιχείων, στην απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και συνεπώς ζημιώνει το δημόσιο. Το βασικότερο μειονέκτημα όμως είναι ότι η εκπαίδευση του ΟΑΕΔ απομακρύνεται από την αγορά εργασίας, με την οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η άμεση τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, που περιορίζει την επαγγελματική εκπαίδευση οδηγώντας την σε απαξίωση. Ο συγκεκριμένος κλάδος εκπαίδευσης είναι ένας δυναμικός κλάδος, που μπορεί να οδηγήσει στην διεύρυνση της αγοράς εργασίας, με την ύπαρξη όμως ενός ολοκληρωμένου σχεδίου όπου θα ενισχύεται το προσωπικό, που υπηρετεί στις σχολές μαθητείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση, με την οποία τίθεται περιορισμοί στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολές του ΟΑΕΔ;

- Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η ενίσχυση και αξιοποίηση του προσωπικού των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί δυναμικό κλάδο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας που συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας;