«Περικοπή υπερβάλλουσας διαφοράς σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών»

«Περικοπή υπερβάλλουσας διαφοράς σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4982

Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2014

Προς Υπουργούς
- Οικονομικών
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Περικοπή υπερβάλλουσας διαφοράς σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών»

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των μειώσεων που έχουν σημειωθεί σε μισθούς και συντάξεις, ο κλάδος των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις. Η αρχή έγινε το 2010 όταν οι ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 23,5%. Στη συνέχεια και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3986/2011 (Εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015) και του Ν.4002/22.08.11 σημειώθηκε επιπλέον μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 10,5%.
Συνολικά με την ψήφιση του Ν.4024/11 η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών υπερέβη το 60%. Όπως προβλέφθηκε για κλάδους που έχουν υποστεί μειώσεις τέτοιας έκτασης, η μείωση χαρακτηρίζεται υπερβάλλουσα διαφορά και δεν πραγματοποιείται άμεσα.
Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους κλάδους εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις τέτοιας έκτασης με αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και προγραμματισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, το επόμενο χρονικό διάστημα και εν όψει της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, δρομολογείται η περικοπή της υπερβάλλουσας διαφοράς, γεγονός που ισοδυναμεί με επιπλέον μείωση αποδοχών της τάξης περίπου των 400-700 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών παρέχουν εργασία αυξημένης σπουδαιότητας και ευθύνης, καθώς μεταξύ άλλων στις αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβάνονται η είσπραξη δημοσίων εσόδων, η διενέργεια οικονομικών ελέγχων και ερευνών, υπόκεινται σε ειδικές αυστηρές ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ώρες εργασίας τους υπερβαίνουν το υπηρεσιακό ωράριο γραφείου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την περικοπή της υπερβάλλουσας διαφοράς για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και εάν ναι, προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου;

-Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης κάποιου επιδόματος ευθύνης, όπως αυτό προκύπτει από τα χαρακτηριστικά της εργασίας των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, και εάν ναι πως θα διαμορφωθεί αυτό και ποιους θα αφορά;