«Υψηλό το κόστος της Προξενικής Διατίμησης για τους Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία»

«Υψηλό το κόστος της Προξενικής Διατίμησης για τους Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4890

Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2014

Προς Υπουργό Εξωτερικών


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Υψηλό το κόστος της Προξενικής Διατίμησης για τους Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία»

Οι δεσμοί των Βορειοηπειρωτών με την μητέρα Ελλάδα είναι ισχυροί με αποτέλεσμα να είναι τακτικές και οι συναλλαγές τους με τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στην Αλβανία, προκειμένου να τακτοποιήσουν και να επικυρώσουν έγγραφά τους.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται για τη διαδικασία αυτή, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να γινόμαστε όλο και πιο συχνά δέκτες διαφόρων παραπόνων από Βορειοηπειρώτες, λόγω της αύξησης των τελών που καταβάλλουν για τις συναλλαγές και επικυρώσεις εγγράφων τους στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στην Αλβανία.
Η είσπραξη επιβαρύνσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου από τα Προξενεία της χώρας μας σε όλον τον κόσμο, η Προξενική Διατίμηση, διαμορφώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών και διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Παρά το γεγονός ότι στην Αλβανία το ύψος της Προξενικής Διατίμησης είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες, παραμένει αναλογικά υψηλό για την αντιστοιχία μισθών και συντάξεων των Βορειοηπειρωτών που είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι συντάξεις των Βορειοηπειρωτών έχουν υποστεί και αυτές μειώσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η αύξηση των τελών που εισπράττονται από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στην Αλβανία, κατά την ενάσκηση πράξεων ή ενεργειών που εκτελούνται, να είναι δυσβάστακτες για τους συναλλασσόμενους και να μην μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για κάθε επικύρωση εγγράφου σε Ελληνικό Προξενείο στην Αλβανία αυξήθηκε από τα 20 ευρώ στα 30. Επιπλέον οι συναλλασσόμενοι πέρα από το κόστος επικύρωσης των εγγράφων επιβαρύνονται και το κόστος του δικηγόρου και της μετάφρασης των εγγράφων στην Ελλάδα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης των εγγράφων τους, γεγονός που καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την όλη διαδικασία απαγορευτική.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής του παραβόλου που καταβάλλεται στις Προξενικές Αρχές της χώρας μας στην Αλβανία ή έστω την επαναφορά του στο ποσό των 20 ευρώ που ήταν πριν την αύξησή του στα 30;