«Αμφίβολες και επικίνδυνες οι φθηνές οδοντιατρικές εργασίες σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων»

«Αμφίβολες και επικίνδυνες οι φθηνές οδοντιατρικές εργασίες σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4792

Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
- Υγείας
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αμφίβολες και επικίνδυνες οι φθηνές οδοντιατρικές εργασίες σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία και την οδοντιατρική περίθαλψη χαμηλού κόστους, που αναζητούν πολίτες από τη Βόρειο Ελλάδα σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο φέρνουν στη δημοσιότητα περιστατικά πολιτών, η ζωή των οποίων κινδύνεψε μετά από επίσκεψη και οδοντιατρικές εργασίες που έκαναν σε οδοντιάτρους σε πόλεις της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.
Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που τέθηκε και στο πλαίσιο του 34ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο σοβαρή, που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τρία σοβαρά περιστατικά συμπολιτών μας που επισκέφτηκαν οδοντιάτρους σε γειτονικών χωρών των Βαλκανίων και κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους, καθώς δεν έγινε η σωστή διάγνωση και δεν έλαβαν την πρέπουσα αγωγή.
Οι γιατροί μέλη του ΟΣΘ και της ΕΟΟ υπογραμμίζουν την απόλυτη συνάρτηση που υπάρχει μεταξύ της οδοντιατρικής υγιεινής και της γενικής υγείας και την άμεση συσχέτιση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς που επισκέπτεται τον οδοντίατρο για την εξέλιξη και πορεία των οδοντιατρικών εργασιών.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην αναζήτηση της φθηνής και αμφιβόλου ποιότητας λύση στην οδοντιατρική περίθαλψη, με επισκέψεις σε οδοντιάτρους γειτονικών χωρών των Βαλκανίων, όπου φαίνεται να έχει αναπτυχθεί ένα καλά στημένο σύστημα ευκαιριακού κέρδους σε βάρος της υγείας συμπολιτών μας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται τα αρμόδια Υπουργεία:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία τους, επισκέψεις σε όμορες χώρες των Βαλκανίων προκειμένου να προβούν σε φθηνές οδοντιατρικές εργασίες;

-Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν μέτρα προκειμένου να στηριχθεί η οδοντιατρική περίθαλψη τόσο των ασφαλισμένων όσο και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο θέσπισης πάγιας ποσόστωσης επί του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού που διατίθεται για ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ;