«Μετεγγραφές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ»

«Μετεγγραφές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4648
Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2014

Προς Υπουργό:
- Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Μετεγγραφές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ»

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεχίζουν τις σπουδές τους και φοιτούν σε κάποια σχολή των ΤΕΙ ή ΑΕΙ είχαν τη δυνατότητα εφόσον υπηρετούν σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία βρίσκεται η σχολή τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Ν. 4218/2013 (ΦΕΚ Α' 268) να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή των ΤΕΙ ή ΑΕΙ στην πόλη όπου υπηρετούν ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους στο πλησιέστερο ΑΕΙ της πόλης όπου υπηρετούν.
Ωστόσο, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 1869/227/29-9-2014 Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών του στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων» η δυνατότητα αυτή καταργείται.
Καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μετατίθενται με βάση το αυστηρό επιχειρησιακό πλαίσιο που διέπει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν την επιμόρφωσή τους, καθώς δεν συμβαδίζουν η πόλη κατοικίας και εργασίας τους με την πόλη των σπουδών τους.
Η αδυναμία μεταφοράς της θέσης φοίτησης λειτουργεί ανασταλτικά για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των περαιτέρω σπουδών των στρατιωτικών, γεγονός που στερεί τόσο το δικαίωμα στη δια βίου μάθηση των ίδιων ενδιαφερομένων, αλλά και ακόμα πιο καταρτισμένα και εξειδικευμένα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα αναστολής της φοίτησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που φοιτούν σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ που εδρεύει σε διαφορετική πόλη από αυτήν όπου υπηρετούν, για όσο διάστημα χρειάζεται;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της δυνατότητας μετεγγραφής των μόνιμα υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις σε σχολή της πόλης όπου υπηρετούν;