«Διασφάλιση αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τις Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α.»

«Διασφάλιση αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τις Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α.» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4457

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
-Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-Εσωτερικών
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Διασφάλιση αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τις Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α.»

Η απορρόφηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελεί βασικό εργαλείο ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα μας, καθώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που παρουσιάζεται.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 υπογραμμίζεται ρητά ο καθοριστικός ρόλος που προβλέπεται να διαδραματίσουν οι Πολυμετοχικές Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες Ο.Τ.Α. (Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α.) σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Interreg, Leader, Urban, Life, Save, ΟΠΑΑΧ), καθώς και άλλων Καινοτόμων Πολιτικών.
Σκοπός της λειτουργίας των Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α. είναι να στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ ο ρόλος τους είναι να προσφέρουν σε τομείς που άλλοι φορείς δεν μπορούν να καλύψουν. Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι απασχολούν επιστημονικό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη όσο και στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ωστόσο, η διασφάλιση του έργου τους, της οικονομικής τους βιωσιμότητας, αλλά και της ανταγωνιστικότητάς τους αποτελεί ζητούμενο, καθώς έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.3845/2010, ο οποίος τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 3870/2010 και εξειδικεύεται με την ΚΥΑ αριθμ. 2/3745/004 (ΦΕΚ / αρ. φύλλου 784/04-06-2010). Πρέπει επίσης να υπογραμμισθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται να επιχορηγηθούν από δημοτική αρχή ή άλλη πηγή, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις σημειώνονται στην πληρωμή τους για τα προγράμματα που υλοποιούν από το Δημόσιο, δημιουργούν προβλήματα ρευστότητας στις Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εξαιρεθούν οι Π.Α.ΑΝ.ΕΤ. Ο.Τ.Α. από τις διατάξεις του Ν.3845/2010, ο οποίος τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 3870/2010 και εξειδικεύεται με την ΚΥΑ αριθμ. 2/3745/004 (ΦΕΚ / αρ. φύλλου 784/04-06-2010), ώστε να μην διαταραχθεί η οικονομική τους σταθερότητα, η οποία διασφαλίζεται από τα προγράμματα που διαχειρίζονται και υλοποιούν;