"Τροποποίηση διάταξης για τη μορφή και το πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ-HELEXPO A.E." (05.11.2014)

"Τροποποίηση διάταξης για τη μορφή και το πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ-HELEXPO A.E." (05.11.2014) Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4271/5.11.2014

Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2014

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση διάταξης για τη μορφή και το πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ-HELEXPO A.E.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς φορείς της χώρας μας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια τόσο της πόλης της Θεσσαλονίκης όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.
Από το καλοκαίρι του 2013, όταν και πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της ΔΕΘ Α.Ε. με την HELEXPO Α.Ε., ο νέος εκθεσιακός φορέας που δημιουργήθηκε αποδείχθηκε ακόμα πιο ισχυρός και ανταγωνιστικός.
Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 18 του άρθρου 12 του Ν.4109/2013 «Η απορροφώσα εταιρεία δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κάθε φορά, και λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, στο πλαίσιο των διατάξεων του παρόντος νόμου, του καταστατικού της και, συμπληρωματικά, των διατάξεων του κ.ν.2190/1920 και εξαιρείται από τις διατάξεις του ν. 3429/2005».
Διατύπωση ωστόσο που δεν είναι ξεκάθαρη με αποτέλεσμα το Δημόσιο να απαιτεί από τον νέο ενιαίο εκθεσιακό φορέα ΔΕΘ-HELEXPO A.E. μία σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και διατυπώσεις που αφορούν στις εταιρείες του Δημοσίου.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις εταιρειών που διέπονται από τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου, υπάρχει εν μέρει διαφορετική διατύπωση στους ιδρυτικούς νόμους. Ενδεικτικά αναφέρονται η περίπτωση του Ιδρυτικού Νόμου ΤΑΙΠΕΔ – Ν.3986/2011 (ΦΕΚ Α 152), η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. – άρθρο 83 του Ν. 4182/2013 (ΦΕΚ Α 183), αλλά και η παράγραφος 11 του άρθρου 5 του Π.Δ. 2229/1994 (ΦΕΚ Α 138), που διέπει τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού ΑΕ και του Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ο ενιαίος εκθεσιακός φορέας ΔΕΘ-HELEXPO A.E. πρέπει να είναι σε θέση να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους εκθεσιακούς φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να μπορεί να αναπτύσσει συνεργασίες με στρατηγικούς εταίρους για διασφαλίσει την βιωσιμότητά του στον ανταγωνιστικό τομέα που δραστηριοποιείται.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο ευέλικτο στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίησή τους σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην τροποποίηση της παραγράφου 18 του άρθρου 12 του Ν. 4109/2013 (ΦΕΚ Α 16) αναφορικά με τη μορφή και το πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. και να υιοθετήσει την παρακάτω προτεινόμενη διάταξη ώστε να μην διαταραχθεί η εύρυθμη και θετική πορεία του εκθεσιακού φορέα:

«18. Η απορροφώσα εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα ή του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κάθε φορά, ούτε στις διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο. Διέπεται και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, στο πλαίσιο των διατάξεων του παρόντος νόμου, του καταστατικού της και συμπληρωματικά των διατάξεων του κ.ν. 2190/1920 και εξαιρείται από τις διατάξεις του ν. 3429/2005»;