«Διατήρηση λειτουργίας των Γραφείων Πληροφοριών στη Θεσσαλονίκη»

«Διατήρηση λειτουργίας των Γραφείων Πληροφοριών στη Θεσσαλονίκη» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4199

Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργό Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Διατήρηση λειτουργίας των Γραφείων Πληροφοριών στη Θεσσαλονίκη»

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το έτος 1957 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 λειτουργούσε γραφείο πληροφοριών για τους τουρίστες – επισκέπτες της. Παράλληλα, για πολλά χρόνια λειτουργούσε γραφείο πληροφοριών στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», που είναι πύλη εισόδου των τουριστών στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος, το οποίο τέθηκε σε αδράνεια μετά τις 29 Οκτωβρίου 2014, λόγω της μεταφοράς του προσωπικού της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας από τον ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση των επισκεπτών και τουριστών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υπάρχει το Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί περιστασιακά για τους θερινούς μήνες, με αρμοδιότητα ωστόσο τις τουριστικές πληροφορίες μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για την παροχή πληροφοριών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Τα Γραφεία Πληροφοριών του ΕΟΤ εξυπηρετούσαν και τους διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων, τα τουριστικά καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία, αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρέχοντας έντυπο υλικό με πληροφορίες για τον τουρισμό της περιοχής.
Η παύση της λειτουργίας των γραφείων πληροφοριών θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό στη ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που έχει ήδη σημειωθεί αύξηση πολλών μορφών τουρισμού, όπως συνεδριακός, θρησκευτικός, ιατρικός, καθώς και άλλες μορφές τουρισμού.
Η φετινή αύξηση των τουριστών στη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη γραφείων πληροφοριών τόσο εντός της πόλης όσο και στο αεροδρόμιο, τα οποία θα έχουν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών και των τουριστών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Τι μέτρα έχει λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για τη συνέχιση της παροχής τουριστικών πληροφοριών στους επισκέπτες που φθάνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά την κατάργηση των Γραφείων Πληροφοριών;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τη δυνατότητα διατήρησης και λειτουργίας τουλάχιστον δύο γραφείων πληροφοριών, ένα στο κέντρο της πόλης και ένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», για τη στήριξη της τουριστικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος και την καλύτερη υποδοχή και πληροφόρηση των τουριστών στην πόλη της Θεσσαλονίκης;