«Τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2889/2001 περί της φορολόγησης της Ειδικής Αμοιβής των Πανεπιστημιακών ιατρών»

«Τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2889/2001 περί της φορολόγησης της Ειδικής Αμοιβής των Πανεπιστημιακών ιατρών» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4167

Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2889/2001 περί της φορολόγησης της Ειδικής Αμοιβής των Πανεπιστημιακών ιατρών»

Σε προγενέστερη αναφορά συναδέλφου, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γινόταν λόγος για την φορολόγηση της ειδικής αμοιβής των πανεπιστημιακών ιατρών, χωρίς να δίδεται σαφής απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Συγκεκριμένα, στην παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2889/2001 προβλέπεται ότι η ειδική αμοιβή για την παροχή κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου από πανεπιστημιακούς ιατρούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, θεωρείται ότι προέρχεται από άσκηση ιδιωτικού έργου και φορολογείται σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 περ. Ζ του άρθρου 4 του Ν. 2238/1994, ταυτίζοντας με αυτό τον τρόπο την ειδική αυτή αμοιβή με την απογευματινή εργασία των πανεπιστημιακών ιατρών.
Σημειωτέον, ότι η αμοιβή αυτή δίδεται ως αμοιβή στους πανεπιστημιακούς ιατρούς, πλέον της αμοιβής που λαμβάνουν άλλα μέλη ΔΕΠ άλλων σχολών εξαιτίας της υποχρεωτικής μισθωτής υπηρεσίας που παρέχουν κατά το πρωινό ωράριο λειτουργίας των κλινικών και προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία αυτή, δεδομένου των μικρού αριθμού ιατρών του ΕΣΥ, που υπηρετούν στις πανεπιστημιακές κλινικές. Η εργασία τους αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου ή με την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Για αυτό και η ειδική αυτή αμοιβή δίδεται ως πρόσθετη αμοιβή μόνο σε όσους πανεπιστημιακούς ιατρούς δεν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Ως εκ τούτου η ειδική αμοιβή, που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί ιατροί δεν προέρχεται από άσκηση ιδιωτικού έργου και είναι αντιφατικό να φορολογείται το επίδομα αυτό ως προερχόμενο από ελεύθερο επάγγελμα.
Εάν μάλιστα ίσχυε η παραπάνω περίπτωση, τότε θα έπρεπε η ειδική αυτή αμοιβή να χορηγηθεί και σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες πανεπιστημιακούς ιατρούς, που υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αναδρομική μάλιστα ισχύ, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους.
Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση και επαναδιατύπωση της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2889/2001, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των πανεπιστημιακών ιατρών αποκλειστικής απασχόλησης φορολογώντας τους αναλόγως.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να επαναδιατυπώσουν την παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2889/2001 σχετικά με την φορολόγηση της Ειδικής Αμοιβής των Πανεπιστημιακών ιατρών, προκειμένου να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία εναντίον των πανεπιστημιακών ιατρών;