«Ένταξη στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των εταιρειών που βρίσκονται στον εκκαθαριστή»

«Ένταξη στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των εταιρειών που βρίσκονται στον εκκαθαριστή» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 4078

Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργό:
-Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ένταξη στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των εταιρειών που βρίσκονται στον εκκαθαριστή»

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να διαφοροποιηθούν οι ισορροπίες και ο οικονομικός προγραμματισμός πολλών νοικοκυριών να αλλάξει δραματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις προηγούμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις και σήμερα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα κόκκινα δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, στην ΑΤΕ Καθυστερήσεων σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που ανήκουν στη μεσαία τάξη, προσβλέπουν στη διαφαινόμενη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για τα υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία πολλών φυσικών προσώπων, αλλά και εταιρειών, που η απώλειά τους θα κάνει αδύνατη τη συνέχιση της οικονομικής ζωής για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια θα διαδραματίσει η ένταξη ή μη όλων ανεξαρτήτως των περιπτώσεων των δανείων που βρίσκονται σήμερα στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ.
Επιπλέον με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες που είναι αντιμέτωποι με τα κόκκινα δάνεια η προτεινόμενη περίοδος των 7-8 ετών εκτιμάται ως σύντομη, ενώ μία μεγαλύτερη περίοδος θα μπορέσει να δώσει μία ανάσα ανάκαμψης των οικονομικών δυνατότητων των εν λόγω νοικοκυριών.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια όλων ανεξαρτήτως των περιπτώσεων των δανείων που βρίσκονται σήμερα στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ;

-Προβλέπεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο, οι ρυθμίσεις του εκκαθαριστή της ΑΤΕ να γίνουν για τουλάχιστον 20 έτη;